E sărbătoare mare în creștinătate: Biserici din Botoșani închinate Bunei Vestiri

Biserica ortodoxă sărbătoreşte astăzi Buna Vestire. Mai multe locaşuri de închinăciune din Moldova îmbracă straie de sărbătoare.

 

Astăzi este hram la Mănăstirea Sihăstria Voronei, din judeţul Botoşani, dar și la Biserica "Buna Vestire", din municipiul Botoșani.

 

Biserica mănăstirii Sihăstria Voronei a început a se zidi în anul 1857, având ctitori un grup de șase călugări în frunte cu monahii Ioanichie și Mardarie. Stareț al mănăstirii Vorona era arhim. Iosif Vasiliu (1853-1876), care primise poruncă pentru aceasta de la domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza. Biserica a fost sfințită în anul 1865, martie, 25 de către PS Arhiereu Chesarie Sinadon, având hramul Buna Vestire, ulterior primind și al doilea hram: Duminica Tuturor Sfinților. Biserica a fost terminată în anul 1876. Din punct de vedere arhitectural, biserica este o combinație de plan dreptunghiular. Originalitatea ei este dată de cele trei abside marcate de câte patru coloane. Pridvorul, exonartex, de lemn s-a adăugat ulterior. Locașul este încoronat cu trei turnuri de lemn care nu se ansamblează armonic cu întregul. În dreptul altarului, pe peretele exterior nordic, pictorul Gavrileanu a refăcut scena "Judecata Viitoare" în anul 1990, scena pictata de Vasile Scarlat în anul 1930.

 

Pictura interioară a fost executata în ulei, stil neo-bizantin, într-un interval de 15 ani (1861-1876), de schimonahul Vladimir Machidon, viețuitor în această mănăstire, pe când avea vârsta de 100 ani. A fost restaurată în cea mai mare parte în anul 1945 de pictorul Dumitru Simon.

 

Catapeteasma poseda o bogata sculptura, fiind împodobita cu stâlpi sculptați și diverse ornamente.

 

În fata catapetesmei, pe peretele din stânga este reprezentata "Legea Veche", printr-o femeie ce tine în mâna o cruce necompleta în forma de "T ", iar pe peretele din dreapta e reprezentata "Legea Noua ", printr-o femeie ce tine în mâna o cruce completa. Este cea mai completa si ingenioasa reprezentare a "Legii Vechi si Noi", unica în bisericile acestui judet.

 

Icoana Maicii Domnului din fata catapetesmei se deosebește de icoanele de același fel ce le întâlnim în iconografia ortodoxă. Aceasta deosebire consta în faptul ca Maica Domnului din aceasta icoana nu tine în brațe pe Pruncul Iisus, ci îl duce de mâna. Prin originalitatea ei, aceasta icoana este unica în tara noastră. Catapeteasma si Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de Mâna, sunt înscrise în Patrimoniul National.

 

 

Biserica „Buna Vestire“ din municipiul Botoşani a fost înfiinţată în luna mai 1995, ctitorul său fiind părintele Emilian Hrubaru, care s-a stins din viaţă în 2002. Lucrările au fost continuate de preotul Dan Afloarei. Iniţial, biserica a fost construită din lemn, însă între timp în acelaşi spaţiu a fost ridicată biserica din cărămidă. Aceasta a fost finisată atât la interior, cât şi la exterior, având nevoie doar de pictura interioară.