Angajații botoșăneni care nu își respectă contractul de muncă pot fi concediați printr-o metodă inedită.
Angajaţii români pot fi concediaţi şi prin e-mail. Potrivit unei hotărâri a Înaltei Curţi de Casație și Justiție, publicate recent în Monitorul Oficial, deciziile de concediere pot fi comunicate și pe această cale.
Potrivit articolului 76 din Codul Muncii, decizia de concediere individuală se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu, printre altele, motivele care determină concedierea şi durata preavizului.
Potrivit Înaltei Curţi de Casație și Justiție (ÎCCJ), angajatorul poate trimite în format electronic o decizie de concediere, dacă salariatul a comunicat adresa de email și doar dacă în respectiva companie există obiceiul comunicării cu angajații prin email.
Astfel, „comunicarea prin poşta electronică a deciziei poate fi chiar mai transparentă decât comunicarea prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, întrucât, la rubrica „subiect” din e-mailul transmis, se poate menţiona „comunicare decizie de concediere”.
Mai mult, decizia de concediere trebuie să fie în format PDF și să conțină toate elementele cerute de Codul Muncii, inclusiv motivele de concediere, perioada de preaviz și lista locurilor de muncă vacante din companie și termenul în care angajatul concediat poate opta pentru unul dintre ele. Nu este însă necesară semnătura electronică. Decizia de concediere poate fi contestată de angajat din momentul primirii ei prin poșta electronică, potrivit judecătorilor de la curtea supremă. (Sursa: Alba24)