E cam gata și LISTA PSD pentru PARLAMENT: S-a tăiat în carne vie, câteva surprize de proporții

După ce PNL și USR-PLUS și-au stabilit candidații pentru Parlament, social-democrații botoșăneni se află la rândul lor în faza finală a definitivării listelor pentru scrutinul din 6 decembrie 2020. Ca și în cazul liberalilor, discuțiile s-au purtat într-un grup extrem de restrâns și tot ca la peneliști, nici liderii județeni ai PSD nu au făcut publice persoanele care s-au înscris în cursa internă.

 

Trufin și Budăi, capi de liste

 


De acolo a reieșit o ordine față de care membrii structurilor oficiale de conducere vor trebui mai mult să își exprime o adeziune, șansele de a se produce schimbări masive fiind extrem de reduse.


Astfel, primul loc la Senat va fi ocupat de Lucian Trufin, senator deja în funcție. Față de acesta șefii partidului ar urma să își țină promisiunea că, în schimbul retragerii din competiția internă pentru președinția Consiliului Județean și a câștigării alegerilor de către Doina Federovici, va primi poziția acesteia din 2016.


Cap de listă la Camera Deputaților va fi Marius Budăi, care avansează astfel de pe locul 3, cât a fost la precedentul scrutin general. Notorietatea dobândită în mandatul de ministru și faptul că a fost șef de campanie la alegerile locale câștigătoare pentru PSD, i-au înlesnit ocuparea celei mai bune poziții.

 

Dorohoiul furnizează al doilea deputat


Locul al doilea la deputați ar reveni zonei Dorohoi, devenind o obișnuință în partid ca primarul Dorin Alexandrescu să își impună oameni în Parlament, la Prefectură sau la șefia unor instituții, lucru care nu se poate spune și despre organizația municipală Botoșani, chiar dacă a câștigat Primăria și pentru a doua oară consecutiv și Consiliul Local.   


Aici s-au duelat fostul prefect Dan Șlincu și directoarea Casei Județene de Pensii, Cristina Anton. Actualul director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) a fost oarecum dezavantajat de faptul că spre finalul mandatului de prim reprezentant al Guvernului în județ ar fi produs oarece nemulțumiri în partid fiindcă n-ar mai fi răspuns la cereri așa cum își doreau anumiți lideri ai organizației. Asta pare însă să fi contat mai puțin în comparație cu atitudinea directoarei de la Casa de Pensii, a cărei implicare în activitatea partidului s-ar fi diminuat brusc și vizibil după ieșirea PSD de la guvernare și căreia i se reproșează și faptul că ar fi încercat ”să se pună bine” cu liberalii pentru a fi păstrată în funcție. Astfel că poziția a doua la deputați i-ar reveni directorului DGASPC.


Propulsarea acestuia pe o poziție sută la sută eligibilă ar rezolva și o posibilă problemă pe care partidul ar putea să o aibă dacă nu scoate doi senatori. Și aceasta pentru că Lucian Trufin ar urma să fie secondat la Senat de Costel Lupașcu, iar actualul deputat, în cazul în care nu va prinde un nou mandat de parlamentar, ar putea prelua conducerea DGASPC. Fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate susține însă că nu a discutat această posibilitate și că oricum nu este interesat de postul respectiv de director.

 

Pe 3 vine consilierul județean care l-a amenințat pe vicele plecat la Pro


Locul al treilea la ”Camera Inferioară” ar urma să îi revină lui Costel Pătrăuceanu, consilier județean apropiat al Doinei Federovici de mai multă vreme, autor al unui atac fără precedent la adresa vicepreședintelui CJ Liviu Toma, când actualul membru al Pro România încă făcea parte cel puțin scriptic din PSD.


Pentru locul al patrulea ar fi preferată Alexandra Huțu, fosta directoare a cancelariei prefectului, care nu ar fi însă tocmai încântată de o candidatură de pe această poziție.

 

Parlamentarii PSD se numără de la 3 în sus


Scorul de 40,13% pe care PSD Botoșani l-a înregistrat pe 27 septembrie la Consiliul Județean oferă siguranța obținerii unui mandat de senator și a două de deputați în condițiile în care pentru un mandat plin de senator sunt necesare 17% din voturi, iar pentru unul de deputat 34%.


Pe de altă parte, istoria electorală postrevoluționară arată că la Botoșani partidul care a câștigat localele își majorează scorul la generale. De asemenea, cu excepția alegerilor din 2008, PSD a avut mereu peste trei mandate de parlamentari.


În același timp, pare totuși o țintă imposibilă reeditarea performanței din 2016, cu doi senatori și cinci deputați. În primul rând deoarece, pentru a trimite atâția oameni în Parlament este necesar ca și PSD să scoată la nivel național procentul din urmă cu patru ani, ori partidul se află aproximativ la jumătate față de acel nivel. Apoi, față de 2016, când în Consiliul Județean au intrat doar PSD și PNL, în 2020 au reușit să facă pragul și alte partide astfel încât este posibil ca cele nouă mandate de parlamentari care revin județului Botoșani să nu mai fie împărțite doar între cele două mari partide.

 

Opoziția din partid trasă pe linie moartă


În altă ordine de idei, listele PSD pentru Legislativ consfințesc stingerea oricărei opoziții de anvergură în cadrul organizației. După pensionarea lui Costică Macaleți de la Consiliul Județean, profitând și de victoria clară repurtată la locale, Doina Federovici reușește să îi scoată din cursa pentru Parlament și pe Tamara Ciofu și Răzvan Rotaru, deputați încă în funcție.

 

Listele pentru Senat și Camera Deputaților ar urma să fie supuse votului forurilor oficiale de conducere din filială chiar la începutul săptămânii, social-democrații fiind oricum deja în întârziere față de PNL și USR-PLUS în această privință.

 

UPDATE:

 

Social-democrații s-au întrunit luni dimineață în ședință, iar la ora 16:00 au făcut publice listele. Locurile eligibile și semieligibile sunt ocupate exact de pesediștii despre care Botoșăneanul a scris dimineață. CITEȘTE componența completă:

 

OFICIAL: PSD Botoșani și-a stabilit candidații la Parlament - ingineri, medici, juriști și un profesor - LISTA

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store