DSP-ul se desfiinţează la Botoşani, se face direcţie regională probabil la Iaşi

 

Ministrul Sănătîţii, Eugen Nicolaescu, a anunţat sâmbătă că ministerul pe care îl conduce va începe procesul de reorganizarea a direcţiilor de sănătate publică în vederea realizării unei reforme în sănătate. DSP-urile vor fi reorganizate în opt autorităţi regionale, cu sediile în "localităţile în care avem universităţi de medicină tradiţionale, cu alte cuvinte acolo unde avem expertiză, competenţă, profesionişti".
DSP Botosani se desfiinteaza

Angajaţi trimişi în administraţia locală sau în şomaj

Potrivit ministrului Nicolaescu, în urma reorganizării o parte din personalul actualelor DSP-uri va trece cu atribuţii şi cu fondul de salarii aferent la Consiliul Judeţean sau Consiliul Local, o altă parte se va duce la autoritatea regională, o parte din personalul medical calificat (medici şi asistenţi medicali) va fi absorbit de instituţiile de pe plan local, iar "o cotă parte mai mică şi un personal probabil mai puţin calificat, va putea fi disponibilizat".
Ministrul Sănătăţii a estimat că prin reorganizările de la nivelul ministerului, al DSP-urilor şi al caselor judeţene de sănătate, se vor reduce aproximativ 3.000 - 4.000 de posturi şi se vor economici anual circa 50 milioane de euro, bani care vor putea fi redirecţionaţi pentru îmbunătăţirea unor programe naţionale, precum cel pentru oncologie.

Opt DSP-uri regionale şi 34 de oficii judeţene

„Un alt obiectiv, vrem să profesionalizăm managementul serviciilor de sănătate. Sunt multe judeţe în care din cei circa 100 de salariaţi în medie de pe plan local dintr-o direcţie de sănătate publică judeţeană nu avem angajaţi decât unul sau doi, maximi trei medici. Vă imaginati ce conducere profesionistă se realizează în acel judeţ numai cu unui-doi specialişti, când normal ar fi că peste jumătate din personalul din acea instituţie să fie încadrat şi constituit numai din medici foarte bine pregătiţi”, a afirmat Eugen Nicolaescu. Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică, vineri seară, un proiect de hotărâre de guvern privind reorganizarea DSP-urilor judeţene în opt autorităţi regionale, având în subordine 34 de oficii judeţene de sănătate publică, iar serviciile judeţene de ambulanţă în opt servicii regionale, cu 33 de staţii regionale.
În aceste condiţii DSP Botoşani va deveni un simplu oficiu, direcţia regională urmând să probabil fiinţeze la Iaşi.
CITEŞTE ŞI:
 Ministrul Sănătăţii nu glumeşte : Aproape jumătate din angajaţii CAS şi DSP în şomaj