DSP confirmă: Un botoșănean INFECTAT cu virusul West Nile

Direcția de Sănătate Publică Botoșani anunță populația că pe teritoriul județului a fost depistat un caz de infecție cu virusul West Nile.

 

Este vorba despre un bărbat adult, pensionar. Acesta a primit tratament la spital, a avut o evoluție favorabilă, fiind externat.

 

Specialiștii menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

 

Circa 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificați semnele și simptomele următoare, specialiștii în sănătate publică ai Ministerului Sănătății vă recomandă să vă prezentați la cel mai apropiat cabinet medical: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupții cutanate.

 

În cazurile mai severe, complicate, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 50 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea și alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

 

Pentru a preveni îmbolnăvirile prin boli transmise de țânțari se recomandă populației:

 

- Evitarea expunerii la înțepături  de țânțar între apusul de soare și zorii zilei când țânțarii au cea mai  mare activitate sau utilizarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete în această perioadă.

- Utilizarea de substanțe repelente conținând DEET  (N,N-diethyl-3-methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului.

- Evitarea pătrunderii țânțarilor în case prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin punerea de plase la uși și ferestre.

- Utilizarea de benzi impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării țânțarilor în camera de dormit.

- Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse cu insecticide

- Utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea  hainelor  militare,  impregnarea  hainelor  persoanelor care lucrează noaptea pe câmp), pe plasele pentru țânțari, pereții cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.

- Eliminarea apei stagnate prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate, îndepărtarea gunoiului menajer

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store