Se întâmpla la finele lunii august a acestui an.
În seara zilei de 30 august 2023 polițiștii botoșăneni au primit un apel prin 122. O femeie era aproape moartă într-un șanț de pe marginea drumului iar semnele indicau că a fost victima unui accident rutier.
Se afla pe un drum județean din comuna Coșula. Femeia în vârstă de 40 de ani a fost preluată de o ambulanță și trasportată la spital în comă profundă. Ulterior a fost transferată la Iași, unde s-a stins.
Fusese lovită de o șoferiță de 22 de ani care a fugit de la locul accidentului. A fost găsită într-o benzinărie unde se ascundea de polițiști. A fost reținută de Poliție.
Această tânără a cauzat o tragedie de dimensiuni uriașe. Pentru că femeia pe carea omorât-o cu mașina avea în grijă un copil minor cu autism care după accident a fost preluat de stat.
În primă fază a ajuns la compartimentul de neuropsihiatrie infantilă.
„De multe ori un infirmier și un asistent pe secție nu pot manageria toate situațiile particulare și mă refer aici la stările de agitație extremă, de agresivitate pe care poate să le ridice un adolescent. A fost un caz particular cu un adolescent cu autism, a cărei mamă ulterior a și decedat în urmă a unui accident rutier, un băiat obez de 150 kg, un copil cu autism, foarte cuminte, care nu avea adresabilitate foarte frecventă”,
Laura Jijie, medic șef compartiment neuropsihiatrie infantilă
Medicul a cerut ajutor de la managerul Monica Adăscăliței pentru suplimentarea personalului. Ajutor care i-a fost oferit la scurt timp pentru gestionarea situației cu băiețelul care a rămas fără mamă.
„Mama era conștiincioasă, urma prin medicul de familie tratament, dar un copil cu autism are rutina lui, odată scos din mediul lui cu care este obișnuit, poate să devină agitat la persoane noi, poate să devină agresiv și în momentul în care el a fost luat și adus pe secția noastră într-un mediu străin, bineînțeles că a avut un raptus de agitație și agresivitate, iar personalul insuficient pe care în timpul nopții îl avem a pus probleme deosebite și s-a intervenit prin a aduce un supraveghetor de la secția de psihiatrie adulți”,
Laura Jijie, medic șef compartiment neuropsihiatrie infantilă
Copilul a fost instituționalizat după moartea mamei și se află în grija unui centru al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGSPC). Cazul său a readus în atenție problema deficitului de personal de la compartimentul de neuropsihiatrie infantilă.