Drama copiilor de "căpşunari": zeci de micuţi îmbolnăviţi de dorul părinţilor

 

Din ce în ce mai mulţi părinţi îşi părăsesc copiii şi pleacă să muncească peste hotare în ideea de a le oferi un trai mai bun. Însă, în urma lor micuţii rămân în grija rudelor sau în cel mai bun caz doar cu unul dintre părinţi, lucru care poate duce la traume emoţionale.

Afectaţi emoţional

Medicii specialişti din Botoşani susţin că în asemenea cazuri copiii pot rămâne marcaţi şi de multe ori ajung la spital cu probleme grave.
„Apar schimbări de comportament din punct de vedere emoţional, sunt afectaţi, chiar dacă bunicii sunt foarte grijulii şi le oferă cele necesare, dar afectiv sunt foarte afectaţi şi vin cu ticuri, nevroze, sindroame hiperkinetice adică, copiii nu îşi găsesc locul, nu se pot integra, nu mai dau randament la şcoală din cauza aceasta. Fac depresii, sigur că da şi este o afecţiune destul de gravă la copil. Afectiv sunt carenţaţi copiii aceştia chiar dacă părinţii îi sună”, a explicat Ligia Ursuleanu, medic specialist în neuropsihiatrie infantilă.

Părinţii sunt cel mai bun tratament

De asemenea, cadrele medicale precizează că în unele cazuri copiii sunt neglijaţi de rudele la care rămân şi nu primesc atenţia şi afecţiunea necesară, de aceea unii nici nu urmează un tratament în vederea rezolvării problemelor de natură psihică.
”Mai sunt şi cazuri în care copiii sunt neglijaţi, sunt lăsaţi la o mătuşă, la o rudă care nu se implică foarte tare nici în educaţie, nici în starea de sănătate a copilului. Majoritatea copiilor care au fost la noi cu probleme psihice şi au fost luaţi după aceea de părinţi acolo unde sunt plecaţi şi lucrează, toată simptomatologia s-a şters în câtva timp fără medicaţie”,
a spus Ligia Ursuleanu.

Multitudine de cazuri

Anual, la Centrul de Sănătate Mintală din cadrul Secţiei de Pediatrie din Botoşani ajung 30-40 de cazuri cu probleme.
"Recent am avut un caz cu un copil care avea părinţii plecaţi în Germania. El avea o nevroză motorie foarte urâtă, a luat tratament şi acolo, dar după aproape o lună jumătate m-au sunat şi lucrurile au mers foarte bine, copilul a scăpat de toate simptomele, nu a mai fost nevoie de tratament. Este greu şi pentru copil chiar dacă pleacă în străinătate pentru că acolo au alt stil de viaţă, şcoala nu este ca la noi, au alte metode, alte programe, însă fac faţă chiar dacă la început le este mai greu”,
a completat Ligia Ursuleanu.
La nivelul centrului de la Secţia de Pediatrie copiii beneficiază de servicii complexe care îi ajută să scape de problemele cauzate de plecarea părinţilor, respectiv beneficiază de consiliere psihologică, ludoterapie şi ergoterapie.
CITEŞTE:
Vaccinarea copiilor: o afacere care-i înnebuneşte pe părinţi