Dramă botoşăneană: Copii sacrificaţi de la educaţie din cauza sărăciei

 

Fiecare început de an şcolar îi macină pe doi părinţi din Băiceni, Botoşani, pentru că atunci au o sarcină cumplită: trebuie să aleagă care dintre copiii lor merg la şcoală şi care merg la sapă, scrie Libertatea.

În ciuda sărăciei în care trăiesc, Camelia Andriesei (41 de ani) şi Viorel Babiuc (46 de ani) încearcă să le ofere micuţilor o brumă de educaţie. Au 10 copii şi ar fi vrut ca toţi să meargă la şcoală, dar învăţământul aşa-zis gratuit din România presupune pentru ei cheltuieli fabuloase, pe care nu şi le permit. “De unde bani de uniformă? Ghiozdan nu au, merg cu o sacoşă la şcoala care e la doi kilometri de casă. Ei încearcă să înveţe şi noi îi susţinem cum putem, iar cel mai mare îi ajută şi pe cei mici să înveţe să citească”, spune tatăl copiilor.

Alexandra (18 ani), fata cea mare, a făcut opt clase, iar acum lucrează în Italia. Ionuţ (17 ani), Edi (15 ani) şi Fănică (13 ani) au fost retraşi anul acesta de la şcoală şi trimişi la muncă, pentru că părinţii nu mai făceau faţă cheltuielilor.
Vasilică (11 ani), Alina (8 ani) şi Lucian (6 ani) sunt singurii elevi din familie în momentul actual. Măriuţa (5 ani) ar trebui să înceapă clasa 0 anul viitor, dar nu e încă un lucru cert. S-ar putea întâmpla, la fel de bine, peste doi ani, atunci când un frate mai mare va fi retras de la cursuri pentru ca părinţii să-şi permită să o facă şi pe ea şcolăriţă. “Noi ne dorim să îi putem ţine pe toţi, dar pe lângă rechizite şi haine, trebuie să avem bani şi de un pacheţel. Pe când, dacă lucrează cu ziua, primesc mâncare de la oameni. Aşa am ajuns în situaţia în care a trebuit să alegem care dintre copii merg la şcoală şi pe care îi trimitem la muncă”, a spus mama copiilor cu lacrimi în ochi.
Până ce va ajunge la vârsta clasei 0 şi Alexandru, mezinul familiei, care are 1 an şi 3 luni, părinţii speră ca situaţia lor financiară să se îmbunătăţească - evident, cu ajutorul copiilor mai mari, care deja câştigă bani. În privinţa lui Sebi (10 ani) nu s-a pus niciodată problema şcolarizării, deoarece copilul suferă de sindromul Down.