Două noi focare de pestă porcină africană descoperite în județ, animalele au fost omorâte și apoi incinerate

Comunicat de presă DSVSA Botoșani: Evoluția focarelor de pestă porcină africană la domestic și a despăgubirilor în perioada 01.01-20.10.2021

 

1. În cursul anului 2021 au evoluat 7 focare de pestă porcină africană (PPA) la suinele domestice, din care 6 cu proprietari (Coșula, Sărata comuna Mihălășeni, Frumușica, Plopenii Mari comuna Ungureni, Nicolae Bălcescu, orașul Flămânzi, Mesteacăn, comuna Corni) și 1 focar cu proprietar necunoscut (Cerbu, comuna Copălău);


2. Din cele 7 focare, sunt stinse 5, iar 2 rămân active (Flămânzi și Corni);


3. Din cele 6 focare cu proprietari cunoscuți, au fost acordate despăgubiri la două exploatații, care au respectat în totalitate legislația impusă de HG nr.1214/2009 (focare Coșula și Frumușica), iar la 4 exploatații nu se acordă despăgubiri, deoarece toate au fost sancționate contravențional cu avertisment ori amendă, pentru neanunțarea în termen legal a medicului veterinar concesionar despre mișcările de porcine din cadrul gospodăriilor proprii, lipsa crotalierii, nepăstrarea cadavrelor.


4. Pentru a nu decădea din dreptul de a fi despăgubiți, proprietarii de porcine trebuie să respecte următoarele reguli simple:


- să anunțe în maxim 48 ore medicul veterinar despre orice caz de îmbolnăvire sau moarte la porcine, cu reținerea cadavrelor;
- să crotalieze în maxim 60 de zile tineretul porcin din prăsila proprie;
- la orice sacrificare pentru consum propriu, să anunțe medicul veterinar, să predea crotalia auriculară și să semneze formularul de eveniment f-3 cu care se reglează baza de date (numărul de porci din baza națională de date să fie egal cu numărul de porci existenți real în curte!)


5. În perioada 12 - 18 octombrie 2021, în județul Botoșani au fost confirmate două focare noi de PPA la domestic, la o exploatație cu 11 porcine în localitatea Nicolae Bălcescu din orașul Flămânzi și la o exploatație cu 7 porcine în localitatea Mesteacăn, comuna Corni. Animalele afectate de PPA au fost ucise și neutralizate prin metoda alternativă de incinerare și îngropare în locații aprobate de APM Botoșani. Proprietarii de animale nu au fost despăgubiți, deoarece au fost sancționați contravențional pentru neanunțarea în termen legal a medicului veterinar concesionar despre moartea sau sacrificarea de porcine, nepredarea crotaliilor, nepăstrarea cadavrelor, neactualizarea bazei de date, fapte prevăzute în HG nr. 1214/2009 cu decăderea din dreptul despăgubirii.


Atragem atenția din nou crescătorilor de porcine să respecte necondiționat obligațiile de mai sus, pentru a evita măsurile coercitive cu toate consecințele care decurg din aceasta.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL