Două instituții, un țel comun: Protestele s-au extins pe treptele „fostei direcții a muncii”, pensiile și alocațiile „în pericol” – VIDEO & GALERIE FOTO

Grupul de protestatari de pe treptele instituției din centrul orașului s-a mărit în cea de-a noua zi de proteste.

 

Funcționarii abandonați de proprii șefi de la centru 

 

Au întrerupt activitatea angajații Casei Județene de Pensii (CJP) și pentru prima zi, cei din cadrul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). Nemulțumirile sunt practic aceleași, respectiv nealinierea veniturilor salariale a unităților din teritoriu, cu structurile centrale.

 

Au fost afișate mesaje de tot felul, unele cu trimitere directă la foști miniștri: ”Suntem părinți, vom fi bunici, dar cu pensii foarte mici”, iar altele către șefi de la centru: „De la CJP-uri, de prin teritoriu, mesaj cu însemnătate: Vrem și noi un Baciu ca la sănătate”, prin care se dorește preluarea modelului președintelui Casei Naționale de Sănătate care s-a luptat pentru colegii din teritoriu.

 

În cazul caselor de pensii, ecoul dinspre centru este deocamdată zero.

 

„De la nivel național nu am primit niciun mesaj de susținere, ieri am continuat protestul în fața instituției și am transmis în același timp un memoriu către conducerea Casii Naționale de Pensii Publice pentru a se poziționa într-un fel sau altul viz-a-viz de situația noastră”,

Cătălin Dupir, reprezentantul salariaților din CJP Botoșani

 

Deputații au întins doar o mână în teritoriu

 

Astăzi deja încă două instituții din subordinea Ministerului Muncii s-au alăturat protestelor, respectiv AJOFM și AJPIS.

 

„În cadrul unităților din Ministerul Muncii, a entităților deconcentrate, nu se găsește înțelegere la nivel național pentru acordarea majorilor salariale sau alinierea la entitățile centrale, iar în cazul caselor teritoriale de sănătate, această doleanță a fost deja soluționată în cursul zilei de ieri, prin avizul Camerei Deputaților”,

Cătălin Dupir, reprezentantul salariaților din CJP Botoșani

 

Se mai creionează un sindicat

 

Un alt demers întreprins zilele acestea este constituirea unui sindicat pentru ca salariații de la Casa de Pensii să poată declanșa conflictul de muncă.

 

„Acum suntem în faza de completare a documentelor și de comunicare acestora către colegii de la Casă Județean de Pensii Argeș. Joi, există o întâlnire între reprezentantul nostru la nivel național și un reprezentant al BNS-ului, urmând ca de joi sau cel târziu vineri să radicalizăm formele de protest. Asta e și clar că urmează ca formele de protest să se amplifice. Implicit vor avea de suferit și pensionarii sau cei care vin să solicite diferite informații date de la sediile instituțiilor. Vom face în așa măsură încât situația lor să nu fie afectată. Nu știu dacă la această etapă se va ajunge chiar la blocarea plății pensiilor, dar dacă situația va impune vom trece și la aceste măsuri radicale”, a mai arătat Cătălin Dupir.

 

Pensiile sau alocațiile ar putea fi sistate

 

A fost a noua zi de proteste cu întreruperea activității pentru câteva ore. Botoșănenii care au avut treburi la Casa de Pensii au așteptat liniștiți terminarea protestului pentru a-și rezolva treburile. Au arătat înțelegere față de funcționarii din această instituție, o empatie interpretată greșit probabil de structurile centrale care nu resimt neapărat o presiune din teritoriu, cum s-a întâmplat în cazul Casei de Sănătate care a blocat toate plățile către spitale, inclusiv a celor salariale.

O radicalizare a acestor proteste ar însemna pentru structurile din subordinea Ministerului Muncii sistarea plății pensiilor, alocaților de stat, indemnizațiilor de creștere a copilului sau a șomajului și altele de acet fel.