Două firme din Iași, implicate în construirea unui ansamblu eolian la Botoșani

Investiția este anunțată la o valoare care va depăși  730 milioane de euro.

 

42 de turbine eoliene

 

Grupul de firme Euro Construcții Arhis (lider) și Crops Beton fac parte dintr-un proiect de amenajare în Botoșani a unui parc eolian pe 84 de hectare.

Un amplu proiect de energie verde în care sunt implicate și firmele ieșene Euro Construcții Arhis și Crops Beton ar urma să schimbe peisajul județului Botoșani. Grupul de firme din Iași se pregătește să construiască un ansamblu eolian format din 42 de turbine eoliene, în extravilanul comunelor Adășeni, Avrămeni, Manoleasa și Mitoc, pe o suprafață de teren de aproape 84 de hectare. 

 

Ansamblul eolian, denumit „Ansamblu eolian CEE Avrămeni; CEE Adășeni; CEE Mitoc Sud”, este gândit la o capacitate totală de aproximativ 305 MW, puterea instalată fiind împărțită în trei unități: 75 MW, 112 MW și 118 MW, potrivit ziaruldeiasi.ro.

 

Valoarea totală a investiției este estimată la peste 730 milioane de euro, iar dezvoltatorul este firma locală Mitoc Partners SRL, la care apar ca asociați Alerion Clean Power Ro SRL (75%), producător italian de energie electrică din surse regenerabile, și Black Sea Development Partners SRL (25%), societate deținută de avocatul român Edward Dobre.

 

Autorizația de construire a fost deja emisă

 

Mitoc Partners SRL a obținut autorizația de construire zilele trecute, iar săptămâna aceasta ar urma să se emită ordinul pentru începerea lucrărilor.

Alerion face parte din Grupul FRI-EL, fondat de frații Thomas, Josef și Ernst Gostner. Ei exploatează peste 10.000 de hectare de teren agricol în Delta Dunării. Exploatația lor agricolă se numără printre cele mai mari producătoare de cereale bio din România. Producția este destinată exportului, având ca principali clienți companii de renume precum Barilla și gigantul Nestlé.

 

Parcul eolian ar urma să fie gata în patru ani

 

Finalizarea proiectului din Botoșani are un termen de patru ani de la primirea ordinului de începere pentru execuția lucrărilor aferente, ne-a spus Petru Hristodor, fondatorul Euro Construcții Arhis. Firma a fost înființată în anul 2004. Grupul a fost și va fi implicat în autorizarea și execuția lucrărilor.

 

Petru Hristodor, fondatorul Euro Construcții Arhis

„Societatea Euro Construcții Arhis oferă experienţa și capacitatea necesară pentru a dezvolta și finaliza cu succes proiecte de mare complexitate dintr-o perspectivă profesională și independentă, deținând utilaje prietenoase cu mediul și resurse de ultimă generație. În ceea ce privește expertiza, în echipa noastră avem personal înalt calificat pentru a asigura beneficiarului o lucrare de calitate”

 

Grupul de firme se ocupă cu construcții civile și industriale, precum și producția de betoane.

 

Conform certificatelor de urbanism emise de Consiliul Județean Botoșani, suprafața de teren (parcelele de teren agricol pe care se vor amplasa turbinele eoliene și drumurile de acces aferente) este de 838.061 mp, adică circa 84 de hectare. Fiecare turbină va avea o înălțime totală de maximum 250 de metri (pilon de maximum 165 de metri și pală de maximum 90 de metri).

 

Ansamblul eolian gândit să funcționeze complet automatizat

 

Parcul va funcționa complet automatizat, fără a necesita prezența personalului de exploatare. Zonele de acces ale generatoarelor eoliene vor fi monitorizate continuu prin intermediul unor senzori de prezență și camere video conectate prin internet, potrivit documentației.

Ansamblul eolian va fi format din trei parcuri: CEE Adășeni: 19 turbine, capacitate maximă de 118 MW, suprafață totală de 327.666 mp; CEE Avrămeni: 12 turbine, capacitate maximă de 75 MW, suprafață totală de 218.866 mp; CEE Mitoc Sud: 11 turbine, capacitate maximă de 112 MW, suprafață totală de 291.529 mp.

 

Comunele Adășeni, Avrămeni, Manoleasa și Mitoc sunt situate în partea de nord – est a teritoriului administrativ a județului Botoșani. Cota absolută față de nivelul Mării Negre a terenului este de 212,28 metri, conform documentației.