Două familii din Botoșani, la un pas să rămână fără locuințe de Sărbători

Două familii din Botoșani au fost cât pe ce să rămână pe drumuri dacă pompierii nu ar fi intervenit la timp.

 

Familiile, una din Româneşti, cealaltă din Răuseni, au fost la un pas să rămână fără un acoperiş deasupra capului în urma a două incendii generate de neglijenţă. 

 

Dacă la Româneşti a ars doar funinginea, la Răuseni a ars un pat şi lenjeria, care s-au aprins de la soba încinsă, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului  Botoşani.

 

Pompierii din Ştefăneşti şi Truşeşti au intervenit prompt, reuşind să stingă incendiile înainte ca acestea să producă pagube materiale însemnate.

 

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu din locuinţe, pompierii botoşăneni recomandă:

•          să montaţi pe pardoseală, în faţa uşiţei de alimentare a sobei cu combustibil, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 m;

•          să nu introduceţi în sobe lemne cu lungimea mai mare decât focarul;

•          să nu lăsaţi uşa de la focar deschisă;

•          să nu supraîncălziţi sobele;

•          să nu amplasaţi materiale combustibile lângă sobele încinse.

•          să nu folosiţi sobe sau alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii.

 

Sobele şi alte mijloace de încălzire trebuie supravegheate permanent pe timpul funcţionării. Coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

 

Totodată, coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului ( grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).