Donație record la Botoșani: 180.000 de euro primiți de un ONG care salvează inimi, de la o singură persoană – VIDEO

Anul acesta Asociația ”Salvează o Inimă” înființată de Vlad Plăcintă, cetățean de onoare al municipiului Botoșani și al comunei Frumușica, împlinește zece ani de activitate. Invitat joi la ”Botoșăneanul TV”, fondatorul organizației neguvernamentale a prezentat lucruri despre care a vorbit mai puțin sau chiar deloc din 2012 încoace.

 

Uneori trebuie să cheltuiești ca să ajungi la inima oamenilor


Iar unele au făcut referire la munca depusă de echipa ONG-ului pentru a aduna sumele necesare rezolvării unor probleme grave de sănătate întâmpinate atât de adulți, cât și de copii.


Sunt patru angajați, inclusiv un redactor care scrie articolele și un specialist în marketing online.


Aceasta deoarece atât pe salveazaoinima.ro, cât și pe rețelele de socializare activitatea trebuie mereu stimulată pentru ca oamenii să doneze și astfel să se poată strânge sumele necesare achitării cheltuielilor cu intervenții medicale, spitalizări, tratamente.


Campaniile sunt demarate abia după o verificare amănunțită a dosarelor medicale și după ce familiile aduc un deviz eliberat de spital cu totalul cheltuielilor.


Uneori însă estimările sunt depășite pentru că apar reacții adverse, alte forme ale bolii sau se descoperă și noi afecțiuni în urma unor controale mai amănunțite.


Și dacă pentru unele persoane campaniile de strângere de fonduri funcționează organic, fără a avea nevoie de sprijin, altele trebuie susținute cu publicitate plătită pe rețelele de socializare pentru a încuraja donațiile. Asta înseamnă noi cheltuieli.


”Avem postări care merg și la 3-4 milioane impact, dar care nu au rezultatele pe care le are un e-mail care ajunge la 100.000 de persoane și îl deschid 20.000”,  


Vlad Plăcintă, președinte Asociația Salvează o Inimă.

 

Cheltuieli lunare de 8.000 de euro


După aceea intervin comisioanele plătite procesatorilor de plăți online, de la Netopia la PayPal și update-urile platformei.


Apoi, s-a încercat promovarea unor cazuri inclusiv cu influenceri.


”Am făcut un calcul, cu tot cu comisioane, partea de marketing, undeva la 7-8.000 de euro lunar sunt cheltuielile, înseamnă inclusiv salariile și comisioanele, comisioane care sunt destul de mari. Și partea de IT, că și acolo sunt costuri. Dar raportăm 8.000 de euro la 300.000 de euro încasări. Pe an ne încadrăm undeva la 4-5% cheltuieli din bugetul total”,


Vlad Plăcintă, președinte Asociația Salvează o Inimă.


Pentru că un site de donații are mereu nevoie de modificări, fie cerute de procesatorii de plăți, fie efectuate pentru a scurta operațiunile pe care trebuie să le facă o persoană pentru a vărsa o sumă de bani în conturile asociației, ”Salvează o Inimă” are un contract cu o companie de IT din București.


”Suntem singura platformă din România și organizație cu semnătură electronică digitală, numai din click se lucrează pe partea de contract de sponsorizare. Datele sunt preluate automat de către platformă. E cea mai mare platformă de semnătură electronică din lume”,


Vlad Plăcintă, președinte Asociația Salvează o Inimă.

 

 

vlad placinta botosaneanul tv

 


Cea mai mare donație vine din capitală


Cu toate aceste activități, dar și multe altele, anul trecut, care a fost cel mai bun de la înființarea asociației, donațiile, fie directe, fie prin redirecționarea impozitului, au ajuns la 18 milioane lei.


De la înființarea ONG-ului, cea mai mare donație primită a fost de 180.000 de euro și a aparținut unei companii din București. Din rândul persoanelor fizice, donația cea mai mare a venit tot din capitală, 25.000 de euro. În ceea ce privește Botoșaniul, cea mai mare suma a fost vărsată în conturile asociației de către o companie cu capital străin, care a virat 35.000 de euro la începutul pandemiei pentru cumpărarea unui aparat PCR, ”Salvează o Inimă” aducând primul astfel de aparat în Botoșani, înainte ca spitalele sau vreo altă unitate de stat ori privată să reușească să pună o asemenea tehnologie la dispoziția botoșănenilor.
Marii donatori nu i-au cerut să le facă popularitate și nici nu au avut alte solicitări.


”N-am avut cerințe din astea. Eu în schimb le cer: dați-mi măcar logo să îl pun la rubrica de sponsori, dați-mi ceva despre compania dvs. ca să facem o postare și să vă mulțumim, dar unii rămân așa... Avem acum o companie care la fiecare caz pe care îl preluăm donează 1.500 de lei. Intră pe site, face contractul, eu primesc notificare, semnez și eu și virează banii în cont. Eu nu pun accent pe cineva că a donat o sumă foarte mare și îi aduc elogii. Eu apreciez foarte mult și efortul de a dona 2 euro. Secretul e în funcție de voința fiecăruia, să ne dorim să ajutăm, pentru că nu este bucurie mai mare decât să știi cât ai pus capul pe pernă că ai oferit o masă caldă sau că ai ajutat un copil să se trateze”,


Vlad Plăcintă, președinte Asociația Salvează o Inimă.

 

Transparența deosebește ”Salvează o Inimă” de majoritatea celorlalte asociații care strâng fonduri


A dat ca exemplu cazul unei profesoare din București cu probleme abdominale, pentru care banii necesari s-au strâns în numai două zile chiar dacă donațiile au fost în mare parte de 2-3 euro. Doar că s-au mobilizat o mulțime de elevi și suma a crescut foarte rapid.


Premiat cu distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni de către Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Vlad Plăcintă crede că una dintre principalele calități ale ONG-ului pe care îl conduce o reprezintă transparența. Cei care fac donații pe card își văd numele apărut pe site în câteva zeci de secunde sau în câteva minute, în timp ce lista oamenilor care fac transferuri bancare în conturile asociației este actualizată la fiecare două săptămâni.


110.000

de români au donat cel puțin o singură dată Asociației Salvează o Inimă.


Fără ajutorul celor mulți ar fi probabil imposibilă rezolvarea cazurilor dificile, fiindcă, după cum spune Vlad Plăcintă, ”dacă sunt bani, putem ajuta, dacă nu sunt, nu putem ajuta”.

 

FOTO sus: Vlad Plăcintă printre laureații Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială, Ediția a VIII-a, 2022, la categoria Personalităţi care s-au remarcat în perioada 2020-2021