A scris, a tradus și a trăit o viață întreagă în Botoșani. În semn de prețuire, statul francez i-a conferit medalia Chevalier dans l’ordre des Palmes Academiques, care i-a fost înmânată chiar de către ambasadorul Franței.
În a doua zi de Paști, în Săptămâna Luminată, a plecat la cele veșnice Emanoil Marcu, un om de cultură ale cărui traduceri au fost recunoscute nu doar în România, ci și peste granițe.
A fost un bun profesionist, un exemplu de modestie. Pentru munca susținută și de o excelentă valoare, a fost distins cu Medalia comemorativă 150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, dar și cu titlul de Cetățean de Onoare al Botoșanilor.
Emanoil Marcu, profesorul de franceză din Botoșani, a fost cunoscut drept cel mai bun traducător din franceză al lui Cioran, Kundera, Monica Lovinescu. Era respectat de Franța și căutat de editurile din toată țara.
S-a născut pe 17 octombrie 1948, la Săveni, județul Botoșani. A urmat Facultatea de Filologie, secția franceză-română, de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, promoția 1972. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.
A început activitatea didactica în anul 1972, ca profesor stagiar la Liceul ”P. Istrati” din Brăila, unde a rămas timp de 3 ani. În 1975 se întoarce acasă, unde obține un post ca profesor de limba franceză la Liceul industrial nr.1 Botosani, 4 ani, pentru ca în 1979, până în 1984, să ocupe funcția de inspector de specialitate al Inspectoratului Școlar Botoșani. Se întoarce la catedră și, mai bine de un sfert de secol, activează ca profesor la același Liceu Industrial nr. 1 Botoșani.
În 1995 și 2000 obține burse pentru traducători literari din partea Ministerului francez al Culturii și Francofoniei, fiind solicitat de Serviciul Cultural al Ambasadei franceze ca formateur la Atelier de traduction, organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România.
A tradus din română în franceză mai mulți poeți români (M. Eminescu, G. Bacovia, Ștefan Augustin Doinaș, M. Ursachi, N. Danilov) și din franceză în română (Em.Cioran, J.K.Huysmans, Francois Furet, Georges Bataille, Nicolas Bouvier, Marguerite Yourcenar, Marguerite Duras, Pascal quignard, Michel Houellebecq, Andrei Makine etc.).
Dumnezeu să îl odihnească în pace!