După comunicatul transmis de consilierii județeni PNL imediat după ședința extraordinară de miercuri, 23 iunie 2021, a venit și replica persoanei vizată.
Doina Federovici a convocat o conferință de presă prin care a dezavuat atitudinea liberalilor din plenul județean.
A enumerat mai multe momente în care, în opinia sa, consilierii județeni PNL s-au opus prin vot proiectelor de dezvoltare ale județului.
„Liberalii botoșăneni și-au făcut un obicei din a bloca toate proiectele de dezvoltare ale județului, deși susțin că nu se opun dezvoltării! Votul de ieri din plenul Consiliului Județean Botoșani asupra proiectului de hotărâre privind exercitarea dreptului de preemțiune în cazul vânzării Casei Mavrocordat, fosta Grădiniță 24 din municipiul Botoșani, este ultimul dintr-un lung șir de astfel de exemple, pe care am să le enumăr pe scurt”,
Doina Federovici, președintele CJ Botoșani
Demararea procedurilor de achiziție a Casei Moscovici. Consilierii județeni liberali s-au abținut în bloc la vot, doar greșeala unuia dintre ei a făcut ca proiectul să fie votat la limită. Atunci, liberalii acuzau că decizia exercitării dreptului de preemțiune a fost luată de fosta conducere a Consiliului Județean fără a-i consulta și pe consilieri. Codul Administrativ cere necesitatea aprobării prin vot de către consilieri doar în momentul demarării procedurilor de achiziție. Cu toate acestea, am decis să intrăm în plenul Consiliului Județean cu toate solicitările referitoare la exercitarea sau nu a dreptului de preemțiune făcute de proprietarii imobilelor catalogate drept clădiri de patrimoniu, pentru a transparentiza deciziile pe care le luăm. În ciuda acestui fapt, consilierii județeni liberali s-au abținut la toate proiectele importante, iar în acest caz abținerea echivalează cu un vot împotrivă.
Actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai Drumului Mănăstirilor. Deși declamau sus și tare că nu se opun dezvoltării județului, consilierii județeni liberali s-au abținut de la vot. Fără acea actualizare, ieri nu puteam demara modernizarea acestui drum vital pentru turismul din județul Botoșani.
Exercitarea dreptului de preemțiune în cazul Conacului Alexandrescu de la Guranda. Pe masa consilierilor județeni a ajuns proiectul prin care puteam cumpăra una dintre cele mai frumoase clădiri din țară, la un preț rezonabil, mai puțin de 300.000 de euro. Pe lângă imobilul de patrimoniu, care avea 32 de camere, în oferta proprietarului intrau și cele aproximativ 16 hectare de teren și luciu de apă. Atunci, consilierii liberali au căutat tot felul de scuze și s-au abținut de la vot, astfel încât CJ-ul nu și-a putut exercita dreptul de preemțiune.
Aprobarea bugetului pentru drumurile județene și cele de interes local. Consilierii județeni PNL au părăsit sala în momentul votului. Într-o luare de poziție ei au acuzat politizarea alocării bugetare, uitând să spună că la sfârșitul anului trecut, înainte de Crăciun, Guvernul României a alocat primăriilor din județ conduse de reprezentanții partidului de guvernământ un milion de euro, mai mult decât banii pe care îi au alocați, în acest an, toate unitățile administrativ-teritoriale din județ pentru drumuri. Acei bani nu au putut fi cheltuiți și au rămas în excedent, fiind la dispoziția acelor primari în acest an. Sumele împărțite de Consiliul Județean au mers către toate cele 78 de unități administrativ-teritoriale, iar la repartizarea lor s-a ținut cont de rigorile legii, de starea și lungimea drumurilor de interes local, dar și de echitatea repartizării fondurilor publice. Magistrații Tribunalului Botoșani au apreciat drept just și legal modul în care Consiliul Județean a împărțit banii alocați de Guvernul României pentru drumurile județene și comunale.
Cu toate acestea, prefectul județului Botoșani, asumat de către PNL, a considerat că drumurile din județ nu sunt prioritare și a atacat la Curtea de Apel Suceava decizia magistraților botoșăneni. Astfel, se face că, la jumătatea anului, primarii din județul Botoșani și Consiliul Județean nu pot folosi încă banii pentru drumuri, dijmuiți cu 30% de către Guvernul PNL-USR, fondurile fiind blocate până la judecarea contestației prefectului. Curtea de Apel Suceava nu a stabilit încă termen de judecată în acest dosar.
Bugetul propriu al Consiliului Județean. Un alt exemplu îl reprezintă votul pe bugetul județului. Și așa ciuntit de Guvernul PNL, bugetul pe care l-am propus în acest an l-am conturat echilibrat, cu un accent pe dezvoltare. Cu toate acestea, consilierii liberali s-au abținut de la vot, punând în pericol chiar realizarea celor 106 kilometri ai Drumului Strategic, pentru că, fără buget nu se puteau semna contractele de execuție de lucrări pentru loturile 1 și 3.
Exercitarea dreptului de preemțiune în cazul Casei Mavrocordat, fosta Grădiniță 24. Consilierii județeni liberali s-au abținut din nou de la vot, motivând că solicitarea privind exercitarea sau nu a dreptului de preemțiune a venit din partea tatălui proprietarului și nu a proprietarului.
La Consiliul Județean Botoșani solicitarea a ajuns de la Guvernul României, în speță de la Ministerul Culturii, girat chiar de către un membru PNL. Reprezentanții Guvernului nu au considerat că solicitarea venită este în neregulă. Să înțeleg de fapt că reprezentanții PNL din Consiliul Județean Botoșani își acuză propriul guvern de „nereguli”? Aș tinde să cred că nu au acest tupeu și că, de fapt, e un joc politic ieftin, prin care vor să împiedice dezvoltarea județului. Din păcate, de această dată, joacă soarta copiilor cei mai defavorizați, cei care au nevoie cel mai mult de ajutor și anume copiii cu dizabilități, pentru că acel imobil, dacă ajungea să fie achiziționat de CJ, urma să fie destinat ca sediu pentru Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională.
„Păcat, doamnelor și domnilor consilieri liberali! Încercați să ieșiți din jocurile politice cu mize mici! Încercați să puneți mai presus de interesele dumneavoastră de partid interesele botoșănenilor care v-au votat!”,
a încheiat Doina Federovici
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: