Doina Caba, cu 10 luni înainte să fie arestată: Eu, managerul Spitalului Județean, nu aș putea spune niciodată că un post este aranjat VIDEO

Era 21 februarie 2023, perioadă în care Spitalul Județean era condus de economistul Doina Caba.

 

Înainte de Ziua Z

 

Din postura de manager al celei mai mari unități medicale a județului, Doina Caba a acceptat participarea la Botoșăneanul TV, o emisiune în care a făcut o radiografie a sistemului sanitar botoșănean și a încercat pe cât a putut să evidențieze eforturile conducerii de atunci pentru îmbunătățirea actului medical.

 

Doina Caba a vorbit despre dorința de a schimba percepția populației asupra sistemului sanitar local și a accentuat că, la acel moment și înainte de asta, principala problemă era privitoare la partea de comunicare în relația dintre personalul medical și pacienți.

 

Ba chiar a lansat un apel public prin care îndemna orice nemulțumit să sesizeze derapajele din spitale pentru ca acestea să fie remediate.

 

 

„Vă rog frumos, pe toți pacienții, aparținătorii care întâmpinați anumite situații care din punctul dvs. de vedere nu vi se par în regulă sau simțiți că nu ați fost tratați la gradul dvs. de așteptare, să sesizați conducerea spitalului pentru că noi doar așa vom ști obiectiv. Eu vă pot spune că sunt deschisă la orice discuție și vom analiza punctual. Numai din greșeli putem învăța și numai dacă sesizăm și împreună să găsim soluții. La general, sistemul sanitar este într-un anumit fel, doare foarte mult pe cei care sunt cinstiți și muncesc mult și probabil nici nu vom îmbunătăți acolo unde nu știm că avem probleme”,

Doina Caba, fostul manager al Spitalului Județean Mavromati

 

(*Momentul poate fi urmărit în materialul video de mai jos la minutul 18:21)

 

„Îi încurajez pe tineri să nu creadă în tot ce se aude”

 

Ulterior, fără a se avea măcar un semn cât de mic asupra a ceea ce avea să urmeze la jumătatea lunii decembrie, discuția a ajuns și la capitolul concursurilor organizate la nivelul spitalului și al secțiilor exterioare.

 

Multe soldate cu note rușinoase din partea candidaților.

 

„Inclusiv eu am fost președintă, eu nu particip la angajări decât la structurile care sunt direct subordonate managerului și am fost și eu președintă de comisie la două sau trei concursuri. Și am avut un post de medic pentru structura de management a calității la care au participat doi medici. Într-adevăr, notele au fost 3 și 4, toată lumea mă întreba cum poate un medic să ia 3 sau 4?”,

Doina Caba, fostul manager al Spitalului Județean Mavromati

 

Ulterior, postul respectiv ar mai fi fost scos la concurs de două ori, fără a se mai prezenta nimeni.

 

Din proprie inițiativă, Doina Caba s-a adresat tinerilor care își doreau să intre în sistem, garantând corectitudinea concursurilor: „Părerea mea personală, per ansamblu, pentru că de atâția ani încă există în spațiul public și eu aș vrea să-i încurajez pe tineri să nu creadă în tot ce se aude și se spune. Majoritatea dintre ei cred că deja postul, când se scoate la concurs, este aranjat și vin la întâmplare”.

 

„Și este aranjat?”, a fost întrebarea care i-a fost adresată în timpul emisiunii.

 

„Eu, managerul Spitalului Județean, nu aș putea spune niciodată că un post este aranjat”, a fost răspunsul clar oferit de Doina Caba la începutul anului 2023.

 

„Este posibil să fie aranjat pentru că eu nu fac parte din comisie”

 

„Dar s-ar putea să fie aranjat fără știrea dvs.?”, s-a continuat pe acest subiect cu întrebările, din nou fostul manager oferind asigurări că echipa de la ”Mavromati” nu și-ar „permite să aranjeze concursuri”.  

 

„Este posibil să fie aranjat pentru că eu nu fac parte din comisie. Comisiile prin decizie sunt independente, managerul doar așteaptă rezultatul unui concurs în care să dea decizia de angajare sau să semneze contractul de muncă. Dar eu am mare încredere în oameni până când o mai iau, devin dezamăgită. Dar nu cred că echipa de la Spitalul Județean își poate permite, mai ales în condițiile astea când noi vrem să îmbunătățim și să avem și personal de certă valoare”,

Doina Caba, fostul manager al Spitalului Județean Mavromati

 

„Mi-am pus întrebarea și eu singură”

 

Discuția a continuat cu fosta șefă a spitalului explicând faptul că la momentul respectiv cele mai multe posturi scoase la concurs erau pentru asistenți medicali.

 

Care ulterior, din informațiile neoficiale privitoare la dosarul instrumentat de DNA Suceava, ar fi fost „aranjate” pe sume de aproximativ 15.000 de euro.

 

Iar explicațiile de atunci au fost cu trimitere la nivelul slab al candidaților.

 

„Mi-am pus întrebarea și eu singură și la mine în familie și cu toată lumea. Că nu cred sau nu înțeleg de ce lumea vine chiar total nepregătită la un concurs. Eu spun că cele mai multe posturi care se scot la concurs sunt de asistent medical. Când văd rezultatele la un concurs chiar îmi pun întrebarea: de ce nu reușește lumea să ia 7? Pentru că minimum este de 7.

 

Când vii la un examen și să spui că totul a fost o farsă, dar tu să nu reușești să iei minim 7... Eu am întrebat mulți candidați care și-au retras dosarele dacă au fost mulțumiți la examen sau dacă au fost suspicioși și am zis că, dacă văd măcar o persoană care a luat 7 sau 8, eu nu spun 9 sau 10, nu prea sunt obișnuită cu notele 9 sau 10 și au picat la celelalte probe sau nu au trecut examenul, atunci ar trebui să fie suspicioși”,

Doina Caba, fostul manager al Spitalului Județean Mavromati

 

Fosta șefă a spitalului îi îndemna pe tineri să opteze pentru voluntariat în cadrul spitalului, pentru o perioadă de 6 luni, ca să se familiarizeze cu sistemul sanitar și procedurile interne.

 

Și mai ales, îi impulsiona să aibă încredere în corectitudinea examenelor: „Să nu se demoralizeze de la un examen, poate în ziua aceea nu ai fost pe subiect, poate te-ai simțit rău. Deci eu nu pot spune că notele astea de 2 sau 3 sunt pentru că sunt nepregătiți”.

 

*Discuția poate fi urmărită de la minutul 40:35 din emisiune.

 

După aproape 10 luni...

 

Pe data de 13 decembrie 2023, Doina Caba era ridicată de acasă de anchetatori și transportată la sediul DNA Suceava pentru audieri. Reținută în primă fază pentru 24 de ore, ulterior judecătorii au decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile pentru 9 infracţiuni de luare de mită,1 infracţiune de trafic de influență şi 1 infracţiune de de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

 

Ieri, Tribunalul Suceava a decis prelungirea mandatului de arest preventiv cu încă 30 de zile, până în prima decadă a lunii februarie 2024. 

 

Este cap de listă pe lista procurorilor, iar neoficial în cei aproape trei ani petrecuți în fruntea spitalului ar fi strâns o sumă de peste 80.000 de euro.