Doi tineri din Botoşani au pus pe picioare o afacere cu miros de parfum, într-un cadru de poveste – FOTOGALERIE

Foarte entuziaști și cu zâmbetul pe buze, cei doi botoşăneni nu regretă nicio clipă alegerea făcută, pentru ei investiţia reprezintă un vis devenit realitate.

 

Parfumul de lavandă botoşănean

 

În luna mai a anului 2014, doi tineri, Emanuela și Andreas Holercă, au investit inițial 5.000 de euro în plantarea unui număr de 14.500 butaşi de Lavandula angustifolia Blue Scent, pe o suprafaţă de 7.000 mp. Terenul unde a fost plantată cultura se află într-un cadru de poveste, langă pădure, în curtea unui vechi conac în satul Guranda, comuna Durneşti, din județul Botoşani. Aceștia doi valorifică atât floarea, cât și uleiul esențial prin intermediul produselor cosmetice. În schimb, uleiul esențial pur de lavandă a ajuns să fie apreciat mai mult de străini deoarece, zic ei, promovarea în țara noastră nu este făcută „ca la carte“, iar nu puțini sunt cei care nu știu ce este lavanda. Cu ajutorul Parfumului de lavandă cei doi botoșăneni și-au văzut visul împlinit și s-au făcut cunoscuți la diverse târguri din țară și străinătate.

 

Lavanda trebuie descoperită… apoi utilizată ca atare

 

„Am ales lavanda din dorinţa de a ne petrece mai mult timp în natură, printre flori, aer curat, de a avea o activitate care să ne scoată din aglomeraţia urbană, dar care să ne şi placă foarte mult. Dintotdeauna, atât eu cât şi soţul meu am fost fascinaţi de câmpurile mov din Provence… Și, pentru că aflasem de pe Internet că lavanda este o plantă cu proprietăţi de vindecare, purificare şi înfrumuseţare atât a trupului cât şi a minţii, am pus imediat ideea în practică. Lavanda, fiind atât de complexă, cu numeroase proprietăţi, ne invită să o descoperim şi să o utilizăm ca atare. În primul rând, o promovăm ca plantă medicinală, apoi ca plantă de ornament. Din soiul cultivat de noi, respectiv Blue Scent, se obţine un ulei esenţial calitativ.“

 

Deşi nu le-a fost deloc uşor, aceștea sunt foarte încântaţi de ceea ce au realizat:

„Când am plantat noi lavanda nu erau aşa de mulţi producători ca acum şi am intrat destul de repede pe piaţă însă, pe parcursul timpului, a fost dificil să ne menţinem. Dar, dacă eşti corect şi îţi respecţi clienţii, munca și, mai ales, eşti serios, lucrurile încep să se dezvolte. Oamenii trebuie informaţi cu privire la beneficiile uimitoare ale lavandei şi, odată ce o vor utiliza, se vor îndrăgosti iremediabil. Azi au apărut foarte multe culturi de lavandă în toată ţara, dar majoritatea renunţă imediat la afacere pentru că munca în agricultură nu este uşoară, costurile sunt mari, iar, dacă nu ai clienţi, riști să rămâi cu «marfa în pod». Fără muncă, ambiţie şi răbdare nu se poate obţine nimic! Am întrebat odată pe cineva, de la care am cumpărat butaşii de lavandă, dacă o astfel de cultură este rentabilă. Mi-a răspuns: «În măsura în care te ocupi». Acum înţeleg foarte bine acest aspect“, a spus Emanuela pentru Agro Business

Uleiul esențial de lavandă este unul dintre cele mai utilizate uleiuri în fitoterapie și aromaterapie, precum și în tratamentele alternative. Ca acţiune asupra organismului uman, lavanda are următoarele proprietăţi: bun cicatrizant, antiinflamator decongestionant, antioxidant, antibacterian, antiviral, antimicotic, dezinfectant, febrifug, imunostimulator puternic, stimulator al circulaţiei sangvine, reglator al tensiunii arteriale și calmant.

 

Lavanda este un subarbust peren, plantaţia fiind în acelaşi loc 15-20 de ani, aşadar nu poate intra în rotaţia culturilor. Este o plantă rezistentă la secetă, udarea în exces şi un slab drenaj al solului făcând ca rădăcinile să mucegăiască. Necesită totuşi umiditate la plantare, până la formarea tufelor. Pentru a răspunde cerinţelor biologice ale acestei plante, aceștia au ales un teren protejat de vânt, lângă pădure, însorit, cu sol permeabil şi în pantă.

 

Secretele cultivării lavandei

 

Tehnologia de cultură a lavandei este una clasică, ne explică Emanuela:

 

„Lucrările solului au ca scop principal afânarea solului în profunzime şi distrugerea buruienilor, iar pregătirea de bază începe toamna devreme, cu arătură adâncă la 50 cm. Imediat după aceasta, terenul se va nivela, discui şi grapa. Lavanda se poate planta atât primăvara, cât şi toamna. Toamna este recomandată plantarea în lunile septembrie-octombrie şi primăvara în lunile aprilie-mai. Noi am preferat să o plantăm primăvara, gândindu-ne că rata de prindere a butaşilor va fi mai mare.

 

Lavanda se plantează la 100 cm între rânduri şi 50 cm între plante. Se plantează astfel încât butaşii să fie îngropaţi cu 3-5 cm mai mult decât adâncimea la care au fost în strat. Planta se pune în contact cu solul prin tasare. La plantare se adaugă un stimulent de înrădăcinare și se udă butaşii din abundenţă.
 

 

La o lună după plantare, butaşii vor fi suficient de dezvoltaţi şi va avea loc prima înflorire. Este necesar să aibă loc tunderea tuturor butașilor, fir cu fir (circa 2 cm), din înălţime pentru a stimula înrădăcinarea, dar şi o înflorire mai bogată. După încă o lună de la stimularea înfloririi prin tundere vom avea prima recoltă de lavandă. O condiție importantă este ca pământul să fie tot timpul curăţat de buruieni. Noi efectuăm toate lucrările manual, uneori fiind necesară prăşirea chiar şi de 5 ori pe sezon. Nu utilizăm deloc erbicide!“

 

Recoltarea lavandei se face atent dacă vorbim despre plantația Emanuelei, care explică și motivele:

„Recoltarea se face manual, cu foarfecele. În funcţie de zona de cultură, lavanda înfloreşte în lunile iunie-iulie. Recoltarea se începe când numărul total de flori înflorite sau trecute de această fază este de 50% şi se termină cel mai târziu în faza de înflorire deplină. În ceea ce priveşte momentul din zi în care se execută recoltarea, acesta este după ora 10, pe timp însorit, călduros şi fără vânt. După procesul de uscare, lavanda este așezată în cutii de carton sau doar căptuşită cu hârtie în vederea păstrării. În general, sunt necesare 5 până la 8 kg de flori proaspete pentru a produce 1 kg de flori uscate. Florile se strâng în bucheţele de grosimea a două degete, se leagă strâns cu sfoară şi se pun la uscat, cu florile în jos, în locuri bine aerisite, dar întunecoase, pentru a-şi păstra culoarea. Uscarea durează circa 3 săptămani, apoi plantele pot fi depozitate doi ani fără a-şi pierde proprietăţile terapeutice.“

 

Produsele derivate obținute

 

Planta se poate valorifica sub mai multe forme: la buchețele, la săculeți, la kilogram, dar se pot obține și produse:

„Noi obţinem din lavandă o serie de produse derivate, începând cu săculeţi aromatizaţi pentru încăperi, săpun natural, ulei de masaj cu lavandă, exfoliant de corp, apă florală, sare de baie, ulei esenţial, până la buchete şi diverse aranjamente. Ne bucurăm că şi în ţara noastră oamenii utilizează din ce în ce mai des uleiurile esenţiale naturale şi produsele pe bază de lavandă. Acest lucru ne oferă şi mai multă încredere în ceea ce facem şi ne determină să fim din ce în ce mai buni şi să ne diversificăm gama de produse“, a mai adăugat botoșăneanca foarte încrezătoare.

download from google play download from apple store