Doi foști directori din termoficare la un pas să fie dați în judecată pentru măriri de salarii de aproape 300.000 de lei

  • Se spune că unele măsuri luate la un moment dat îi ajung din urmă pe cei care s-au aflat la masa deciziilor.
  • Se poate spune că o astfel de situație este pe cale să se producă la o unitate a municipalității și, pentru o serie de nereguli, doi foști directori ar putea fi trași la răspundere.

 

Directorii care „dau cu subsemnatul”

 

 

Pe ordinea de zi din ședința ordinară de Consiliu Local de astăzi se află un proiect de hotărâre care îi vizează direct pe Florin Sandu și Denisia Agapie, foști directori ai SC Modern Calor SA. Fostul director general și ex-directorul economic nu ar fi respectat politica salarială stabilită prin lege.

 

Prin proiectul promovat de primarul Cosmin Andrei se solicită votul consilierilor locali pentru promovarea în justiție a unei acțiuni în răspundere civilă, formulată împotriva celor doi, care au avut încheiat contract de mandat cu societatea Modern Calor în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2021.

 

Procesul urmează a fi deschis pentru recuperarea sumei reprezentând „creșterea salariului de bază și a sporurilor salariaților, alții decât cei care au beneficiat de creșterea salariului minim brut pe țară, sumă fundamentată și acordată necuvenit în anul 2019 și a accesoriilor aferente”.

 

Cum s-a ajuns aici?

 

Direcția Regională a Finanțelor Publice (DRFP) Iași a efectuat un control la Modern Calor în urma căruia, pe 17 februarie 2020, a obligat societatea să recupereze sumele acordate necuvenit salariaților în cauză.

 

De altfel, în raportul întocmit de Fisc se precizează următoarele:

 

”Operatorul economic Modern Calor a fundamentat în anul 2019 cheltuieli de natură salarială mai mari decât nivelul cheltuielilor de natură salarială aprobate pentru anul 2018, în această diferență fiind prinsă și o creștere salarială de 4.37%, deși entitatea nu putea majora salariile în anul 2019, pentru că a programat plăți restante în anul 2019 la același nivel ca anul precedent, nerespectând astfel condițiile impuse de legea bugetului de stat pe anul 2019”.

 

282.432 lei

este prejudiciul evidențiat de Finanțele Publice de la Iași, iar pentru recuperarea acestor bani instituția ieșeană a oferit o soluție legală care să nu fie neapărat îndreptată împotriva angajaților ce au beneficiat de majorările salariale, ci una în daune contractuale împotriva persoanelor cu atribuții de conducere. Adică cei doi foști directori. 

 

Ca reacție la raportul de control, Modern Calor a contestat în instanță decizia Fiscului ieșean, iar Tribunalul Botoșani a admis contestația companiei de termoficare și a anulat dipoziția obligatorie a raportului de control.

 

Iar motivul ar fi fost o eroare înregistrată între mutarea unor sume între capitole bugetare din venitul global realizat de Modern Calor.

 

Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași a a făcut recurs la decizia Tribunalului Botoșani, termenul de soluționare fiind stabilit pentru data de 8 iunie 2022.

 

Și aici intervine implicarea acționarilor în deschiderea procesului împotriva celor doi foști directori, Florin Sandu și Denisa Agapie.

 

Pe ultima sută de metri

 

Oficiul Juridic al SC Modern Calor SA, prin Nicoleta Ambrus, a sesizat Consiliul de Administrație asupra faptului că până se judecă recursul din iunie 2022, pe 14 aprilie se stinge dreptul material al societății la acțiune.

 

Mai concret, în cazul în care se stabilește că prejudiciul este obligatoriu a fi recuperat, societatea nu se mai poate îndrepta nici împotriva salariaților și nici a conducerii, întrucât s-ar ajunge la termenul de prescriere.

 

Mai departe, Viorica Andronachi, reprezetantă a CA-ului de la Modern Calor, s-a adresat membrilor Adunării Generale a Acționarilor (AGA):

 

„Menționăm că dorim să convocăm AGA de la SC Modern Calor SA Botoșani până cel târziu în data de 10 aprilie 2022 întrucât în data de 14 aprilie 2022 se îndeplinește termenul general de prescripție de 3 ani, înlăuntrul căruia societatea își poate exercita dreptul material la acțiune. Având în vedere că în litigiu există o sumă de bani care trebuie recuperată de către societate, considerăm că în speța de față este vorba de o problemă de patrimoniu, acesta fiind și motivul pentru care ne-am adresat Primăriei și Consiliului Local Botoșani”,

Viorica Andronachi, președinte CA Modern Calor

 

Prin proiectul de hotărâre, Gabriel Tănasă și Marius Buliga sunt propuși a fi desemnați pentru a vota în numele AGA, iar actualul director al societății Modern Calor, Bogdan Varasciuc, ar urma să fie persoana împuternicită care să deschidă procesul împotriva Denisiei Agapie și Florin Sandu.

 

UPDATE: În ședința de Consiliu Local, aleșii municipali au votat în favoarea promovării unui proces împotriva celor doi foști directori, Florin Sandu și Denisa Agapie.