Biroul de presă al Patriarhiei Române a emis un comunicat cu noile decizii luate de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în zilele de 11-12 iulie.
În zilele de joi și vineri, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Una dintre hotărâri a fost aprobarea canonizărilor pentru 16 sfinţi români, urmând ca textele liturgice ale unora să fi completate, iar ale tuturor să fie diortosite într-o viitoare şedinţă a Sfântului Sinod.
Printre sfinți se află și doi botoșăneni.
Părintele ieroschimonah Paisie Olaru, duhovnicul Mănăstirii Sihăstria, cu titulatura: Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria, cu cinstire în ziua de 2 decembrie;
Părintele arhimandrit Cleopa Ilie, starețul Mănăstirii Sihăstria, cu titulatura: Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria, cu cinstire în ziua de 2 decembrie;
Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multor oameni. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Paisie o vorbă bună şi o mângâiere sufletească.
Vestea despre minunile sale s-a răspândit în toată ţara, astfel că Sihăstria devenise loc de pelerinaj. Părintele Paisie este unul dintre duhovnicii propuşi la canonizare anul viitor, când Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române împlineşte 100 de ani.
Părintele Paisie Olaru s-a născut in comuna Lunca, județul Botoșani, fiind cel mai mic dintre cei cinci copii ai familiei. Peste niște ani, avea sa devina unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici ai Moldovei. A făcut ascultare la mai multe mânăstiri, însă cele mai dragi sufletului sau au rămas schitul Sihla si mânăstirea Sihăstria.
Arhimandritul Cleopa, pe numele său de mirean Constantin, s-a născut în comuna Sulița din Botoșani în data de 10 aprilie 1912. El era al cincilea copil din cei 10 ai familiei lui Alexandru și Ana, agricultori harnici și credincioși.
La finalizarea celor 7 clase, Constantin împreună cu frații săi Gheorghe și Vasile au primit în grijă turma de oi a familiei. Aceștia pasc oile în apropierea schitului Cozancea, prin locurile unde sihăstreau mai mulți pustnici cu care intră în legătură.
În 1929, cei trei frați intră în obștea Schitului Sihăstria – Neamț care era povățuit de Ieroschimonahul Ioanichie Moroi. Doi ani mai târziu, frații lui Constantin trec la viața veșnică, rămânând singurul la Sihăstria.