Doctoriţa de la pensii : 2-8 milioane decizia, popriri pe conturi, 130 persoane audiate

 

Procurorii şi poliţiştii implicaţi în ancheta privind cabinetul de expertiză medicală de la Casa Judeţeană de Pensii au oferit miercuri mai multe informaţii despre acest caz. Una dintre cele mai interesante este aceea a tarifelor practicate de  Liliana Teodoriu pentru emiterea unei decizii în vederea încadrării unei persoane într-un grad de handicap. Acestea variau între 200 şi 800 de lei, dar se acordau şi euro, dolari, cafea, băutură, suma fiind de obicei proporţională cu conţinutul dosarului de expertiză medicală.

„Avea tendinţa de a se exprima că a 12 – a pensie este a mea”
“Primea orice (…). Avea tendinţa de a se exprima că a 12 – a pensie este a mea”, a declarat Cristian Popovici, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. Acesta a decis ca toate cele peste 130 de persoane care au obţinut decizii de la dr.Teodoriu în perioada de monitorizare, adică în ultimele două luni şi jumătate, să fie chemate la audieri. “O mare parte sunt identificate, restul urmează a fi identificate în zilele următoare. Acesta este un semnal că ştim cum s-au dat aceste decizii”, a mai spus Cristian Popovici. Oamenii erau practic constrânşi să dea mită întrucât altfel şansele de a obţine documentul vizat se reduceau considerabil. „Învinuita crease un sistem de amânare şi de refuzare a emiterii deciziei de aşa natură încât era practic de notorietate publică faptul că, fără a contribui, fără a cotiza, nu primeai decizia. Erai amânat sau ţi se respingea”, a arătat prim-procurorul. Culmea este că majoritatea oamenilor nu ar fi trebuit să dea şpagă pentru a obţine decizia deoarece aveau tot dreptul să le fie eliberată. În schimb, erau amânaţi şi trimişi la noi analize, fiind direcţionaţi mai mereu spre acelaşi laborator. „Nu vorbim de fabricarea unor documente medicale, practic persoanele erau supuse, erau obligate să realizeze noi evaluări medicale, noi analize medicale. Am constatat cu această ocazie că aceste analize erau preponderent direcţionate către un laborator anume, probabil şi aici mai sunt alte aspecte pe care le vom clarifica. Cu certitudine vom extinde cercetările. În cauză au rezultat foarte multe lucruri în urma perioadei de supraveghere operativă”, a afirmat Cristian Popovici.
Aşteptată de doi ani să cadă în plasă
Soţul doctoriţei, angajat al Grupului Şcolar „Alexandru Vlahuţă” Şendriceni, ar fi fost cel responsabil cu preluarea şi transportul banilor după o „zi de muncă”. Exista o evidenţă foarte strictă a persoanelor programate şi reprogramate. „Este o persoană foarte abilă, şi-a luat măsuri de precauţie, a avut o anumită prudenţă zilnică în activitatea de colectare a sumelor de bani, însă, în cele din urmă...”, a menţionat Cristian Popovici. Acesta a decis să se pună poprire pe toate conturile familiei şi să se treacă la o evaluare a averii deoarece fam.Teodoriu, posesoare a două apartamente, ducea aparent o viaţă modestă, însă suma de bani găsită este clar disproporţionată în comparaţie cu veniturile medii de circa 5.000 de lei ale celor doi soţi. Doctoriţa se afla în atenţia oamenilor legii de circa doi ani, atunci când le-au parvenit primele informaţii referitoare la maniera de lucru a acesteia. Spre sfârşitul anului precedent s-a încercat organizarea unui flagrant, dar denunţătorul a renunţat la acţiune. „Oamenii, deşi sunt supuşi unor posturi umilitoare în procedura de evaluare, dumneaei avea o anumită manieră persoană de a trata oamenii, refuză din considerente variate colaborarea cu noi. Unii au acceptat să colaboreze, alţii nu. Unii chiar puşi în faţa evidenţei probelor, au negat în continuare că au dau anumite sume de bani”, a precizat Cristian Popovici. Asistenta Brânduşa Honciuc, la domiciliul căreia s-au găsit 1.500 de euro şi 1.100 de lei, colaborează şi de aceea nu a fost reţinută, ci doar i s-a pus interdicţie de a părăsi localitatea.