DNA la Primărie, anchetă în bălării pe locul fostelor sere din parc

 

Primarul Ovidiu Portariuc a anunţat public că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început o anchetă la Primăria municipiului Botoşani, solicitând în acest sens documente de la mai multe servicii din cadrul instituţiei, necesare pentru soluţionarea cercetărilor.

Se pare că motivul demarării acestei anchete la municipalitatea botoşăneană îl constituie o investiţie pe care Compania Naţională de Investiţii (CNI) intenţiona să o deruleze la Botoşani în cadrul unui amplu program implementat la nivel naţional. Este vorba despre construirea unui bazin de înot didactic pe locaţia unde au funcţionat fostele sere din Parcul Mihai Eminescu. Programul s-a bucurat de succes în alte judeţe din ţară, respectiv Tulcea sau Prahova însă la Botoşani lucrurile au stagnat odată cu intrarea României în recensiune economică, fondurile fiind sistate.

Aportul municipalităţii în acest program derulat de CNI a fost de adoptare a unei HCL pentru punerea la dispoziţie a terenului, dar şi obţinerea avizelor/acordurilor/autorizaţiilor obligatorii solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv de la furnizorii de utilităţi. La nivel naţional ar fi avut loc o licitaţie în decursul anului 2010 fiind desemnat şi un câştigător, respectiv o firmă din Bacău, însă lucrările nu au mai fost demarate nici până în prezent. „Aici Primăria nu a avut nici o responsabilitate decât punerea la dispoziţie a terenului, în rest a fost investiţia Companiei Naţionale de Investiţii, eu din câte ştiam a fost desemnat un constructor, tot din auzite, pentru că nu avem de unde să avem datele astea, pentru că nu ne privesc, au fost plătite avansuri, constructorul nu a făcut nimic”, a declarat fostul viceprimar Cătălin Alexa.
Fostul edil a mai precizat că de fapt, fosta structură de conducere a Primăriei nu a avut nici o implicare în derularea licitaţiei şi că greşeala s-a produs la nivelul CNI. „Cine a greşit din cadrul CNI să plătească, nu am nimic împotrivă, ba chiar încurajez aşa ceva”, a mai spus fostul viceprimar. Programul derulat de CNI viza construirea a trei tipuri de bazine şi anume bazin de înot didactic, bazin de polo (inclusiv un bazin didactic pentru antrenamente) şi bazin olimpic (cu 10 culoare şi un bazin didactic pentru antrenamente). Beneficiarii acestui program erau autorităţile publice centrale şi autorităţile publice locale, iar valoarea unui singur bazin se ridica la aproximativ 1 milion de lei noi.
Citeşte şi:
Lucrările la bazinul olimpic în continuare în stand-by