DNA, DLAF, Tribunalul Botoşani – experţi cu rulete în mâini au ajuns să măsoare ce şi cât s-a făcut într-un proiect de 2,5 milioane euro GALERIE FOTO

 

Două zile la rând experţi desemnaţi de Tribunalul Botoşani au măsurat la Răchiţi ce s-a făcut într-un proiect european de 2,49 milioane euro. Cu rulete în mâini, miercuri şi joi specialiştii stabiliţi de instanţă şi asistaţi de conducerea administraţiei locale din comuna învecinată municipiului Botoşani au încercat să afle cu exactitate cât asfalt s-a pus, ce dimensiuni au rigolele şi ce canalizări s-au făcut. Au ajuns să facă asta la finalul unui proiect cu anchetă DNA, DLAF şi cu proces. 
ancheta dna masuratori rachiti

S-a tăiat dintr-o parte a proiectului şi s-a pus în cealaltă, fix până unde îşi ridica primarul casă

Primăria Răchiţi a accesat în 2009 un program european de 2,49 milioane euro prin Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Obiectivele principale au fost constituite de modernizarea unor drumuri şi construirea unei reţele de canalizare. Dincolo de suspiciunile privind faptul că şoseaua reabilitată ar avea pe anumite casa rachiti vasile adascalitei  porţiuni o lăţime sub cea specificată în proiect, aspect care ar fi trebuit elucidat la măsurătorile de săptămâna trecută, ceea ce a frapat a fost o modificare masivă a proiectului iniţial. Astfel, s-a scurtat proiectul spre Cişmea şi s-a suplimentat la Răchiţi, pe un drum lateral de la cel principal, Botoşani – Săveni. Aici s-a amenajat un drum, s-au montat şapte stâlpi de iluminat, totul oficial pentru a se crea o cale de acces spre staţia de epurare. Culmea coincidenţei, exact în acea zonă fostul primar Vasile Adăscăliţei a ridicat o vilă pe care a donat-o ulterior fiicei sale, Alina Zamfirescu. Motivul neoficial vehiculat prin comună, susţinut de faptul că iluminatul public şi drumul se termină chiar la casa ridicată de actualul consilier local, este că proiectul a fost modificat tocmai pentru ca imobilul respectiv să beneficieze de utilităţi.

Pe drumul spre casa ridicată de primar totul s-a investit pe "diverse şi neprevăzute"

Întreaga investiţie de pe drumul care duce la casa ridicată de fostul primar a fost trecută la capitolul „diverse şi neprevăzute”, Primăria Răchiţi semnând un act drum casa vasile adascalitei  adiţional la contractul iniţial. Proiectul a fost astfel modificat pe linie tehnică, însă APDRP nu a acceptat finanţarea suplimentară cu suma de 416.630 lei exclusiv TVA, considerând că toate lucrările efectuate pe amintitul drum nu sunt de natura celor „diverse şi neprevăzute”. În consecinţă, deşi lucrările s-au efectuat, Primăria Răchiţi a refuzat să achite factura emisă de SC Conrec SA cu valoarea sus menţionată, firmă care a lucrat în asociere cu Cornell’s Floor, Comir şi Cass.
„Aveam adresă de la APDRP că nu plătesc lucrările suplimentare şi atunci nu puteam accepta factura fiindcă ar fi trebuit să plătim din fonduri proprii şi ni se imputa nouă suma”,
a explicat Gheorghe Iacob, actualul primar de Răchiţi.

Proces şi anchetă DNA

Firma controlată de Mihai Vrăjitoru a acţionat în instanţă administraţia comunei vecine Botoşanilor, procesul fiind pe rol la Tribunalul Botoşani. Pentru a vedea exact ce şi cât s-a făcut judecătorii au desemnat experţi care să efectueze măsurători la Răchiţi, lucru care s-a întâmplat la mijlocul săptămânii precedente.
În paralel însă, aspectele menţionate sunt anchetate încă din primăvara anului precedent de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava. Pentru elucidarea cazului, Tribunalul Botoşani, având cunoştinţă de cercetările derulate de procurorii anticorupţie, au solicitat vara aceasta unele documente, însă au fost refuzaţi de DNA.
„Până la această dată nu s-a început urmărirea penală în dosar. Nu putem da curs solicitării dvs. de a depune la dosar înscrisuri doveditoare motivat de caracterul nepublic al urmăririi penale în această fază procesuală”, se arată într-o adresă semnată de Constantin Martin, procuror şef serviciu.

Două acte adiţionale cu acelaşi număr şi o diferenţă de peste un miliard lei vechi

Acesta oferă totuşi câteva elemente. Astfel, precizează că pe 12 februarie DNA a solicitat Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF) efectuarea unui control cu privire la respectarea dispoziţiilor privind protejarea intereselor financiare ale UE în contractul de finanţare pentru acordarea sprijinului financiar nerambursabil între APDRP şi Primăria Răchiţi. De asemenea, se menţionează că din datele de anchetă rezultă că valoarea proiectului a fost majorată nejustificat cu suma de 416.630 lei exclusiv TVA. Aceasta în condiţiile în care la data de 26 septembrie 2011 au fost recepţionate la terminare lucrările executate la cele trei obiective ale contractului, iar avizarea documentaţiei de suplimentare a valorii contractului s-a făcut la 16 decembrie 2011. Mai mult, potrivit procurorilor DNA, s-a constatat că există două forme ale actului adiţional pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute. Deşi documentul respectiv are acelaşi număr, conţine două sume, într-una este 530.057 lei, iar în celălalt 416.630 lei. Primăria Răchiţi a solicitat Tribunalului Botoşani să suspende judecarea procesului până la terminarea anchetei DNA, pe principiul că penalul primează în faţa civilului, însă instanţa nu a dat curs cererii formulate.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
2,5 milioane euro - Adevărata miză a alegerilor din Răchiţi
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Ditamai primarul vicepreşedinte PDL prins cu mălaiul de la UE pentru săraci în portbagaj