Ditamai primarul vicepreşedinte PDL prins cu mălaiul de la UE pentru săraci în portbagaj

 

O parte a alimentelor gratuite acordate de Uniunea Europeană săracilor din Botoşani a ajuns în portbagajul maşinii personale a unui primar vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a principalului partid de guvernământ. S-a întâmplat la începutul lunii martie, când personajul în cauză a fost surprins chiar în curtea Primăriei în timp ce îşi încărca în Dacia Logan din dotare ajutoarele primite de la UE în cadrul PEAD (Furnizarea de produse alimentare pentru cele mai defavorizate persoane din comunitate). Unde au ajuns ele? Ei bine, asta-i întrebarea.

Un primar mărinimos, duce mâncare moca la oameni cu maşina din dotare
Răchiţi, 2 martie 2012 – în spatele Primăriei Vasile Adăscăliţei, care din aprilie 2011 este şi vicepreşedinte judeţean la PDL, încarcă în propria maşină alimentele repartizate prin Consiliul Judeţean, de la UE, destinate persoanelor nevoiaşe. Marfa este scoasă dintr-un depozit situat chiar în spatele instituţiei. La un moment dat primarul observă că este imortalizat, intră în maşină şi demarează cu tot cu alimente.
Anul trecut localitatea pe care o conduce a primit de la CJ 20,3 tone de făină, mălai, paste făinoase, biscuiţi, orez şi lapte praf destinate defavorizaţilor din comună. Primarul, dat fiind faptul că, “sunt unele familii care nu au cu ce tulbura apa”, a solicitat o suplimentare. Doar alte nouă localităţi au mai făcut acest lucru şi cum economii existau deoarece la municipiul Botoşani au rămas importante cantităţi neutilizate, a primit încă 724,5 kilograme din sortimentele menţionate. A doua tranşă de alimente a fost transportată undeva la sfârşitul lui ianuarie – începutul lui februarie, însă cel puţin o parte dintre acestea au fost duse la casele oamenilor abia la venirea primăverii, cu doar ceva peste două luni înainte de declanşarea campaniei electorale. Mai mult, primarul a ajuns să se deplaseze personal şi cu propria maşina pe la săteni ca să le dea alimentele europene.
Viceprimar trimis cu forţa în concediu cu două zile înainte de figura cu ajutoarele UE
Interesant este că Vasile Adăscăliţei a plecat în “turneul alimentar” prin comună după ce l-a obligat practic pe viceprimar să îşi ia concediu. Conform propriei solicitări, despre care spune că a şi fost la început acceptată şi introdusă în programarea iniţială din ianuarie, viceprimarul Gheorghe Iacob (foto stânga) ar fi urmat să intre în repaus în perioadele 25 iunie – 13 iulie şi 27 august – 7 septembrie. Pe 27 februarie primarul emite însă o dispoziţie prin care îşi trimite colegul din fruntea instituţiei în concediu de odihnă începând cu data de 29 februarie, pentru o perioadă de zece zile. Vicele refuză însă să se conformeze şi continuă să vină la serviciu. În a treia zi în care ar fi trebuit să fie acasă Iacob îl surprinde pe primar îngrămădindu-şi ajutoarele UE în maşină. „De asta m-ai trimis în concediu?” l-a întrebat pe primar. Potrivit viceprimarului, Adăscăliţei a intrat în maşină şi a plecat cu tot cu alimente, după care s-a întors şi l-ar fi gratulat cu o mulţime de invective şi înjurături. Gheorghe Iacob a formulat şi o plângere prealabilă în care menţionează încălcarea a trei acte normative. Cea mai importantă este ordonanţa 80/2003 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, precum şi ale primarilor şi viceprimarilor. În aceasta se stipulează că persoanele care îndeplinesc funcţiile amintite trebuie să aducă la cunoştinţa consilierilor, în şedinţa premergătoare plecării în concediu, perioada de efectuare a acestuia, ori potrivit ordinei de zi a şedinţei Consiliului Local Răchiţi din 29 februarie acest lucru nu s-a discutat, deşi dispoziţia primarului fusese semnată cu două zile înainte. „Prim emiterea acestui act administrativ consider că mi-a fost încălcat dreptul la muncă”, se arată în adresa trimisă de Gheorghe Iacob primarului. „El trebuia să bage în şedinţa Consiliului Local din ianuarie ca să îmi dea în februarie sau, dacă vroia să îmi dea în martie, să bage în februarie. Eu n-am plecat deloc, mi-am făcut serviciul în continuare”, spune viceprimarul.
La vila primarului donată fiicei se termină cam totul, de la iluminat la canalizare
Alimentele de la UE ajunse în portbagajul propriei maşini s-ar părea că nu reprezintă singurul episod de acest gen înregistrat la Răchiţi. La mai puţin de jumătate de kilometru de drumul Botoşani – Săveni, nu la mare distanţă de benzinăria SOCAR, primarul a început construcţia unei vile pe care ulterior a donat-o fiicei sale, Alina Zamfirescu. În curtea acesteia se pot vedea şi două ţevi de canalizare despre care un fost viceprimar din perioada 1992 – 1996 susţine că au aparţinut domeniului public şi au ajuns acum în domeniul privat a fiicei primarului. „Prin 1994 le-am pus, se întâmplau mai multe chestii, tot timpul erau probleme. Exact astea sunt, doar nu sunt altele”, declară Cornel Fantu.Potrivit acestuia, conductele ar proveni din zona Şcolii Răchiţi şi au fost scoase din uz odată cu schimbarea canalizării prin proiectul finanţat de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Dar asta nu e tot. Atât viceprimarul din urmă cu două decenii, cât şi actualul, îl acuză pe Adăscăliţei că a folosit proiectul FEADR şi în interes personal. Printre altele, acesta prevedea modernizări de drumuri comunale, canalizare menajeră şi staţie epurare pe calea rutieră unde primarul deţinea pământ. Coincidenţă, cam în perioada în care s-a pietruit drumul şi s-a făcut canalizarea primarul a început să-şi construiască vila. Ba mai mult, ultimul stâlp de iluminat public este fixat exact lângă colţul curţii unde se ridică imobilul. Practic, se termină fix la casa ridicată de Adăscăliţei şi donată ulterior fiicei sale. „Acel act de proprietate este fals sută la sută. Familia Adăscăliţei nu a avut niciodată pământ aici. Aici a fost pământul Răchiţiului şi numai al Răchiţiului, nu al Roşioriului”, afirmă fostul viceprimar Fantu, despre titlul de proprietate al lui Adăscăliţei, despre care spune că a locuit în Roşiori şi nu avea cum să aibă teren în Răchiţi.
Fratele şi cumnata în Primărie
Peste toate acestea, în timp ce Teodora Buliga, soţia defunctului primar Teodor Buliga, cea care i-a fost în 2010 contracandidat lui Vasile Adăscăliţei la alegerile parţiale, şi-a pierdut locul de muncă, printre angajaţi se regăsesc rude ale primarului. Fratele Victor este centralist, iar cumnata Marineta este gestionară şi femeie de serviciu. Cel puţin oficial au fost trimişi la Primăria Răchiţi, iar Adăscăliţei n-a avut nici o treabă cu angajarea lor. „Aceşti doi indivizi au fost repartizaţi prin Direcţia Muncii să execute câte trei luni de zile la una din instituţiile administrative, că erau şomeri, pentru continuitate. După ce s-a finalizat această activitate fostul primar Buliga Teodor a considerat că ei sunt calificaţi şi sunt foarte buni atât fratele meu pentru centrala termică – era maistru, specialist – iar d-na era gestionară şi a încadrat-o ca gestionară a acestei unităţi. Eu eram viceprimar la ora aceea, nu mă ocupam eu de încadrări şi de alte lucruri”, afirmă primarul. Cât despre soţia fostului primar… „Buliga era personal contractul pe postul soţul ei şi postul lui s-a vacantat şi automat blocat : eu atunci ce să-i fac? I-am dat preaviz şi la revedere”. Concluzia? „Nu mi-am angajat nici o rudă, deci primarul Vasile Adăscăliţei nu angajează nici o rudă”. 
„Crapă, mor de ciudă, dar n-au ce să-mi facă”
De altfel, primarul are explicaţii pentru fiecare din aspectele redate.



Ce căutau ajutoarele UE în maşina sa în condiţiile în care Primăria Răchiţi tocmai a achiziţionat anul trecut cu 63.115 lei un Volkswagen Caddy?
„Am dus frumos la handicapaţi care nu se pot deplasa. I-am ajutat pentru că, ştiţi prea bine că, combustibilul pentru o maşină a Consiliului Local este de 75 de litri pe lună şi mie nu îmi ajunge numai pentru bancă şi anchete sociale, nu mai vorbesc de situaţii de urgenţă, incendii, ş.a.m.d., care trebuie să acţionăm şi atunci folosim maşina proprietate privată ca să deservim cetăţenii. Şi oricare dintre primari ar fi făcut treaba asta, să ştiţi, oricine”
A folosit cumva în interes personal alimentele de la UE?
„La mine acasă? Cum să fie aşa ceva? Dar sunt tabelele, dar era gestionara care a distribuit mi-a pus tabelele la dispoziţie, le-am dus, oamenii au semnat şi le-am adus înapoi” 
L-a obligat pe viceprimar să plece în concediu ca să ducă el liniştit alimentele la oameni şi să-şi facă astfel campanie?
„Conform planificării pe care am întocmit-o, dl. primar a cerut pe data de 25 iunie, dar ţinând cont că domnia sa este demnitar – are calitatea de viceprimar – şi ţinând cont că anul acesta sunt alegerile locale, care vor avea loc în luna lui iunie, deci n-avea cum sub nici o formă să ajungă ia concediu pe data de 25 iunie că nu se ştie dacă va mai ajunge consilier, dacă va mai ajunge viceprimar sau primar, deci nu se ştie nici unul ce va fi în viitor. În calitatea de ordonator de credite, şef a acestei instituţii pe care o conduc, am considerat că mă fac obligat să îi asigur concediu de odihnă”.
Dar primarul şi-a luat concediu, că nici lui nu-i garantează cineva că mai iese o dată?
„Eu concediu nu mi-am luat de trei ani de zile, nu am cum să-mi iau concediu. De ce? Pentru că Primăria comunei Răchiţi a necesitat o reformă totală, începând de la personal, de la organizare, la întocmirea regulamentelor de funcţionare intern, a funcţionarilor publici, a celor contractuali, întocmirea fişei postului la fiecare în parte, că era un hău aici”.
Ţevile Primăriei au ajuns în curtea vilei?
„Ţevile sunt de la Consumcoop, mănâncă rahat, nu ştiu ce vorbesc”
Proiectul FEADR l-a substituit intereselor personale?
„Este proiect pe măsura 3.3.2. Dacă nu este eligibil trebuie să suport din propriul meu buzunar (…). Terenul a existat moştenire de la tatăl meu. Neavând pe unde să intru a trebuit să mai cumpăr 350 mp, dar a durat foarte mult”
De unde atâta scandal în jurul său?
„Am fost ofiţer al Armatei Române, sunt un om vertical, un om cinstit, câţi mi-ar face mie felul, crapă, mor de ciudă, dar n-au ce să-mi facă, sunt un om cinstit, un om corect şi n-au ce să-mi facă”.
Sergiu BĂLĂŞCĂU




CITEŞTE ŞI:
 Mega-afacere de 5 milioane euro din dejecţii respinsă politic la marginea oraşului
 FAZA ZILEI : Un primar pensionar MApN şi-a îmbrăcat sătenii în haine militare