DISPARE calul din satele botoșănene, tot mai mulți fermieri renunță și la oi și vite! Ministrul informat despre dezastru

România este printre puținele state ale Uniunii Europene unde procentul populației rurale aproape că-l egalează pe cel din mediul urban. Media europeană este de 25%, pe când în țara noastră românii care trăiesc la sate reprezintă aproape 45% din populația totală.

 

Mediul rural se prăpădește

 

România anilor ’30 arăta o populație majoritar rurală, pentru că orășenii erau în procent de doar 21%. Între anii 1950 și 1990 ponderea populației urbane a înregistrat o creștere și a urcat până la 54%.

 

Urbanizarea probabil că va continua și nu neapărat pe considerente de infractructură, ci ca migrație a oamenilor din rural către orașe.

 

Iar efectul urmează să fie resimțit în multe moduri, unul dintre acestea fiind scăderea drastică a animalelor domestice crescute în gospodării.

 

După caii care sunt din ce în ce mai puțini la Botoșani, merg pe această direcție și bovinele sau ovinele. Cel mai probabil că aceste animale se vor regăsi cu precădere în ferme mari, dar sectorul zootehnic pare să nu mai prezinte aeceași atractivitate.

 

„Un adăpost de animale consumă 2 milioane de euro”

 

„Sunt puține persoane care dezvoltă ferme de ovină și bovină. Având în vedere și oamenii, din ce în ce mai greu găsești forță de muncă. Și care migrează foarte ușor dintr-o parte în alta, în funcție de salarii”, explică realitatea medicul Teodor Harabagiu care conduce Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.

 

Nu doar în agricultură se lucrează mecanizat, tot felul de utilaje pot fi achiziționate și de crescătorii de animale. Însă, cei care-și permit. Sau dacă există axe de finanțare europeană pentru accesarea de fonduri.

 

 

„De toate sunt, sunt roboți pentru toate muncile, dar costurile sunt foarte mari. Iar investiția pentru un nucleu de bovine ca să poți să-ți iei un robot, să poți să-ți iei totul mecanizat, cred că se duce la câteva milioane de euro. Și sunt puțini. Un adăpost de animale consumă 2 milioane de euro cu dotările necesare”,

Teodor Harabagiu, director interimar DSVSA

 

 

Fermierii mici au suferit anul acesta din cauza secetei extreme. Și au început să renunțe la animale. Au existat cazuri în care, la controalele eșantionate efectuate de instituțiile statului pentru verificarea exploatațiilor de animale, să fie depistate ferme care au fost lichidate aproape cu totul.

 

Din cauza costurilor care au crescut, fermierii au preferat să-și dea animalele la abatoare.

 

„Nu știu dacă prețul din lapte acoperă cheltuielile cu furajarea și celelalte. Ați fost prin județ, ați văzut, dacă anul trecut un fermer își făcea un siloz din 10 hectare, anul acesta trebuie să facă din 20 – 25 de hectare. Dintr-o dată costurile, pentru că porumbul este mic, volumul este mic de masă vegetală, iar costurile se dublează sau se triplează. Motorina s-a dus de la 5.000 de lei tona la 8.000 de lei tona. Cel care vine și folosește utilajul consumă aceeași cantitate de motorină, merge pe o suprafață mai mare și atunci costurile sunt mult mai mari”,

Teodor Harabagiu, director interimar DSVSA

 

Județul mai are în jur de 280.000 de ovine, față de 340.000 câte erau în urmă cu câțiva ani. Și numărul vacilor a scăzut de la 120.000 la 88.000. Fenomenul este mai adânc în sudul țării, unde într-o singură comună ar mai fi rămas circa 30 de vite.

 

Semnal de alarmă la ministru 

 

De altfel și senatorul Lucian Trufin, care face parte din comisia pentru agicultură, a atacat acest subiect într-o discuție cu ministrul Agriculturii, Petre Daea.

 

„În județul nostru foarte mulți crescători aleg să abatorizeze animalele, presați de lipsa furajelor ca urmare a secetei de anul acesta și a prețurilor la energie, carburanți și input-uri care au crescut exponențial. I-am transmis dlui ministru că problema nu poate suferi niciun fel de amânare”,

a scris Lucian Trufin pe pagina sa de Facebook.

 

Măsuri propuse

 

Un prim pas a fost realizat deja, a continuat parlamentarul botoșănean și anume faptul că 114 milioane de euro vor intra în conturile crescătorilor de bovine începând cu 16 octombrie 2022.  Suma reprezintă plata în avans a Schemelor de Sprijin Cuplat în sectorul zootehnic.

 

O altă soluție propusă ar fi un program de susținere a crescătorilor de bovine care să fie derulat anul viitor.

 

„Rugămintea mea către fermieri: Nu vindeți bovinele”, este apelul făcut de parlamentar. De asemenea, au fost anunțate și măsuri compensatorii pentru fermierii care dețin cereale și nu au piață de desfacere.

 

FOTO: Antidotul.ro