Adăscăliței spune că trebuie să lucreze non-stop fiindcă în orașele mici nu vin doctori și nu are cine să acopere turele la spital.
Monica Adăscăliței, directorul Direcției de Sănătate Publică din Botoșani, are, în luna februarie, 16 nopți de gardă la Urgențe. Ea lucrează chiar în spitalele pe care instituția sa le controlează: Dorohoi și Botoșani.
Medicii urgentiști din spitalele din Dorohoi și Botoșani fac câte 7-8 gărzi pe lună, conform listelor cu personalul de gardă. Aceleași documente consultate de Libertatea arată că dr. Monica Adăscăliței, șefa DSP, a avut în total 16 ture de gardă de noapte la Urgențe, opt la Dorohoi, oraș cu puțin peste 20.000 de locuitori, și opt la Botoșani, reședință de județ cu aproximativ 100.000 de locuitori.
Cum arată programul șefei DSP într-o perioadă când instituția sa fixează standardul de luptă împotriva pandemiei din județ?
Joi noaptea, medicul a fost de gardă la Spitalul Municipal din Dorohoi, vineri dimineață a fost prezentă la DSP la programul normal, vineri noaptea a fost de gardă la Botoșani, sâmbătă a revenit la DSP și sâmbătă noaptea a fost iarăși de gardă la Dorohoi.
Monica Adăscăliței a petrecut în spital trei nopți consecutiv.
Contactat telefonic, managerul Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, dr. Doina Caba, a confirmat că directorul DSP Botoșani are un contract de gărzi semnat cu spitalul.
Managerul a explicat că înainte de a merge la DSP, dr. Monica Adăscăliței lucra cu normă întreagă la Spitalul de Urgențe din Botoșani. Odată cu detașarea acolo, a rămas doar cu contractul de gărzi. Pe care și le face fără probleme, spune managerul.
Ziua merge la DSP, unde este director, și după-amiază vine la spital.
Șefa DSP, Monica Adăscăliței, a confirmat listele și a spus că penuria de medici a generat propria situație.
„Nu sunt oameni la Dorohoi, sunt disperați, sunt doar trei doctori care nu fac față. Dacă îmi dați doctori cu care să pot acoperi linia de gardă, unde un medic a fost cu piciorul în ghips timp de două săptămâni, iar altul are insuficiență renală…”, a explicat ea.
„Eu doar ajut echipele de acolo, că nu sunt oameni în liniile de gardă. Nu fac nimic ilegal, când am acceptat funcția de director am spus că îmi place meseria mea de medic și vreau să o fac dacă se poate și e legal. Și este legal, se poate, nu se suprapun orele, doar îmi pierd din timpul meu personal – nu mă îmbogățesc din asta”, a spus dr. Monica Adăscăliței.
Adăscăliței și-a detaliat programul: la DSP lucrează de la ora 8.00 la 16.30, la Dorohoi gărzile încep de la 21.00 și se termină la ora 7.00 a doua zi, dimineață, în timp ce la Botoșani gărzile încep la ora 19.30 și se termină la 7.00.
Continuarea în Libertatea
(Foto: Libertatea)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: