Directorul de la „Apă” se laudă cu un plan de afaceri care ar reduce pierderile la apă – VIDEO 

Iar acest plan a fost încheiat cu Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

 

Pierderile de apă trebuie diminuate 

 

 

Discuția a avut loc în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) convocată de prefectul Sorin Cornilă pe tema deficitului de apă din județ. 

 

Liviu Ștefan a vorbit despre ce urmează a se întâmpla în viitor. 

 

Liviu Ștefan, director general Nova ApaServ

„Noi avem un plan de afaceri agreat cu ANRSC, plan de afaceri pe 5 ani de unde a rezultat și strategia tarifară pe cinci ani și care a intrat în vigoare la 1 mai. Prin planul de afaceri e impus să reducem drastic pierderile.”

 

„Care pierderi? Pierderile financiare sau pierderile de apă? , a dorit să știe prefectul Sorin Cornilă

 

„Pierderile de apă. O componentă din creșterea de tarif care s-a întâmplat de la 1 mai se duce direct în fondurile de dezvoltare și se transformă în așa zisele resursele noastre proprii pentru investiții, pe care Nova ApaServ nu le-a avut niciodată, vorbim de resurse proprii. Pe 5 ani avem 85 de milioane, eșalonați pe 5 ani, pentru aproape exclusiv pentru reducerea pierderilor. Deci, este un indicator pe care ANRSC-ul în urmărește în mod deosebit și este și logic, în actuala criză de apă este și normal”

Liviu Ștefan, director general Nova ApaServ

 

„O mare parte se duce pe consumuri ilegale”

 

Pe de altă parte, șeful de la „Apă” recunoaște că sunt și foarte multe furturi. Nu are deocamdată soluții pentru eradicarea lor. 

 

 

Liviu Ștefan, director general Nova ApaServ

„Conductele sunt foarte vechi, foarte multe pierderi mici. O altă problemă foarte mare a sistemelor exploatate de Nova ApaServ... conducta de la Leorda la Dorohoi 80% sunt pe proprietăți private, vorbim de conducta spre Unțeni, care tot 80% pe proprietăți private. Cred că și Flămânzi are o porțiune bună pe proprietăți private. Cu siguranță o mare parte se duce pe consumuri ilegale”

 

 

Nova Apaserv are nevoie de fonduri externe pentru orice investiție. Din fondurile proprii nu reușește să achite nici măcar datoriile către furnizori.