Directorul dat afară în scandalul chelneriţei trebuie reintegrat pe aceeaşi funcţie

Instanţa a decis şi plata tuturor drepturilor salariale pentru fostul director tehnic care a dezvăluit matrapazlâcurile detaşărilor fictive. DNA are o listă cu şase suspecţi în tărăşenia de la Administraţia Bazinală.

 

Lucrurile încep să se îndrepte la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad. Instanţa i-a dat dreptate celui care a dezvăluit matrapazlâcul detaşărilor pe sprânceană: Tribunalul Iaşi a dispus ieri reintegrarea lui Gabi Musteaţă pe funcţia de director tehnic Exploatare, Mentenanţa infrastructurii sistemului naţional de gospodărire a apelor şi Investiţii.

 

Potrivit Ziarul de Iași, sunt anulate deciziile prin care acest post era desfiinţat ca să facă loc unei alte funcţii de director şi, mai mult, Administraţia este obligată să achite reclamantului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactua­lizate precum şi celelalte drepturi de care ar fi beneficiat în funcţia de director tehnic.

 

Gabi Musteaţă a contestat în instanţă încă din ianuarie artificiul prin care a fost pus pe liber, astfel că va trebui să primească aceste drepturi calculate pentru o perioadă care începe cu data de 8 februarie şi până la data reintegrării efective. Se adaugă, mai spune instanţa Tribunalului Iaşi, dobânda legală începând de la data hotărârii, precum şi 2.000 de lei cheltuieli de judecată.

 

Pe pagina de internet a Administraţiei, funcţia ocupată până la începutul lunii februarie de Gabi Musteaţă apare ca fiind neocupată, în vreme ce fostul director al ABA, Petru Avram, figurează ca director adjunct. Decizia Tribunalului nu este executorie sau definitivă, astfel că rămâne la latitudinea conducerii ABA dacă îl va reangaja acum pe fostul director tehnic sau dacă va aştepta judecarea apelului - cu riscul creşterii sumei drepturilor salariale datorate. Ultima declaraţie de avere a lui Musteaţă menţionează un venit anual de aproximativ 100 de mii de lei.

 

 

Caracatița a ajuns și la Botoșani

 

La începutul anului, înregistrări cuprinse într-un reportaj al celor de la Recorder.ro au făcut ocolul ţării atât pentru dezvăluirea mecanismului de intrare pe uşa din dos într-o instituţie de stat prin instrumentul detaşării, dar şi pentru răspunsurile pe care una dintre persoanele avantajate astfel le-a dat întrebărilor de verificare.

 

Pe parcurs, s-a dovedit că Simona Iancu, cea cu răspunsurile ezitante, era cel mai mic beneficiar din şirul detaşaţilor. Deşi absolventă a Facultăţii de Chimie, cinci ani vechime într-un club din Iaşi nu o calificau pentru jobul de dispecer în cadrul ABA, astfel că a trecut trei zile, cu numele, prin Primăria din Vatra Moldoviţei, condusă de unchiul ei.

 

Dacă tânăra se străduia să înveţe la noul loc de muncă, s-a văzut ulterior că fostul inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani, şi el detaşat la aceeaşi ABA, nici măcar nu se obosea să vină la treabă. De altfel, Stelian Meţler a şi demisionat subit. Fiul său, Constantin Meţler, încă este numărul 2 la Apele Române, deşi numele său apare în alte cazuri revoltătoare, de data aceasta de presiuni asupra unor persoane să elibereze funcţiile pe care le ocupă în cadrul unor servicii din cadrul Apelor Române. După izbucnirea scandalului, şi Simona Iancu a renunţat la jobul de la dispeceratul ABA.

 

Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis un dosar în urma dezvăluirilor din presă. Au fost efectuate descinderi atât la sediul ABA Prut-Bârlad, cât şi la Primăriile Vatra Moldoviţei (Suceava) şi Victoria (Iaşi), procurorii reţinând în atenţie primele două instituţii. Astfel, fostul director general Petru Avram, primarul Virgil Saghin, secretara Ana Boca şi fostul viceprimar de la Vatra Moldoviţei, precum şi cele două persoane detaşate sunt numele aflate pe lista anchetatorilor, mai scrie sursa citată.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store