Directorul care a avut îndrăzneala să-l atace pe șeful din Guvern venit la Botoșani: Este strigător la cer / Să nu-l certăm pe dl ministru

Partea de dezbateri din sala Nicolae Iorga a Prefecturii a avut părțile ei amuzante dar și momente mai tensionate.

 

Unii cu galben, alții cu roșu

 

Unul dintre acestea a avut loc la momentul în care Dan Deleanu, fost subsecretar de stat în Ministerul Mediului și actualmente director al Agenției de Dezvoltare Intercomunitară Aqua.

 

I-a solicitat ministrului Mediului, Mircea Fechet să trateze cu mai multe seriozitate problema Barajului de la Vf. Cîmpului asupra căreia a considerat că a trecut „foarte lejer”. Prefectul Sorin Cornilă i-a replicat că nu a existat nicio lejeritate și că subiectul a fost intens discutat în biroul său.

 

„Pentru că în momentul de față sursa principală de apă a județului Botoșani este acumularea de la Bucecea. Acumulare colmatată în proporție de peste 80%. La începutul alocuțiunii dv. ați spus că situația trenează de 35 de ani. Țin să vă contrazic, lucrările la Vf. Cîmpului au fost deblocate în perioada 2018 – 2019, perioadă în care s-au făcut investiții consistente la Vf. Cîmpului, s-a betonat malul, s-a făcut contra-canalul. La finalul anului 2019, rămăsese lucrarea bugetată la o valoare de 12 milioane de lei”,

Dan Deleanu, președinte ADI Aqua

 

„Este absolut strigător la cer”

 

Ulterior, la schimbarea guvernării și implicit a ministrului și secretarilor de stat finanțarea pentru baraj a fost sistată.

Și s-a ajuns la o sumă derizorie alocată de minister pentru acest obiectiv, insuficientă pentru restul de lucrări necesare. Mai mult, din nou apar problemele legate de specificul Agenției Naționale a Ariilor Protejate (ANAP) din cauza cărora nu pot fi eliberate avize de mediu pentru o serie de investiții.

 

„A revenit la aceeași valoare finanțată 33 de ani, de 100.000 de lei pe an. Ceea ce este absolut strigător la cer. Dle ministru, pe parcursul anului 2018 - 2019 s-au făcut progrese majore în ceea ce privește Acumularea de la Vf. Cîmpului. Rămăsese un singur punct principal și aici ține tot de colegii de la ANAP, pentru că avem o zonă de 22 de hectare, care intră ca un dinte în cuveta lacului și poate destabiliza hidraulic acumularea. Zonă în care avem, iarăși, stejarul creț și laleaua pestriță. Acest studiu de evaluare adecvată trebuia realizat de către colegii de la ABA Siret și depus la comisie”,

Dan Deleanu, președinte ADI Aqua

 

Etapele nu au mai fost urmate și practic toate eforturile depuse în urmă cu patru ani nu au mai fost continuate: „În continuare Botoșaniul este luat în bătaie de joc cu această 100.000 de lei aruncată pe an pentru a ține agățată finanțarea la Banca Mondială. Rugămintea mea este să vă aplecați mult mai puternic pe acest subiect”.

 

„Să nu-l certăm pe dl ministru”

 

Intervenția sa a fost oprită de prefectul Sorin Cornilă care a solicitat ca aceste întâlniri, inclusiv dezbaterile care au loc să nu fie politizate.

Mai ales când Botoșaniul primește vizita unor oficiali ministeriali.

 

„Mulțumim frumos. Am înțeles mesajul dv. Au fost discuții cu d-na președinte și cu dl ministru și cu dl deputat Șoptică pe situație. Nu vrem să vorbim foarte mult. Și ca să fac o refererie la invitația pe care v-am făcut-o azi și la invitațiile pe care le fac eu, dumneavoastră, ca primari, nu vă fac nicio invitație politică. Nu vreau să vorbim foarte mult și să vă țin discursuri. Știți lucrul ăsta la modul în care interacționăm noi. Trebuie împreună când avem, mai ales un oficial de rangul dluiu ministru la Botoșani, să găsim împreună soluții, să dezbatem problemele pe care le aveți, să nu-l certăm pe dl ministru aici de față, cum am văzut la dl Romanescu”

Sorin Cornilă, prefectul județului

 

Le-a recomandat primarilor din sală să consulte ghidurile de finanțare care sunt publicate spre dezbatere și să intervină cu amendamente acolo unde consideră necesar.

Pentru că în general problemele nu-și găsesc rezolvare cu critici, mai ales că, ministrul Mediului a promis că va mai reveni la Botoșani, într-o vizită de lucru pe care și-o dorește la Barajul Vf. Cîmpului.

 

v