Directorii de şcoli "criticaţi" de un şef de la Jandarmi pentru necolaborare

 

Şefi ai unor instituţii publice de la Botoşani dar şi directori ai unor unităţi de învăţământ preuniversitar au participat la o şedinţă de lucru care s-a desfăşurat în aula Colegiului Naţional AT Laurian vineri, 22 februarie 2013 cu începere de la ora 10:00.

"Am început deja să avem infracţiuni"

În cadrul acestei întâlniri în care toţi factorii de decizie în sistemul educaţional local au luat cuvântul, una dintre problemele ridicate a fost privitoare la lipsa de colaborare dintre echipajele de jandarmi cu paznicii unităţilor de învăţământ.
Potrivit şefilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, în cursul anului şcolar personalul civil al instituţiei se ocupă de supravegherea unităţilor şcolare care cu risc ridicat, respectiv Elie Radu, Liceul Pedagogic, Liceul Agricol şi  şcolile generale 3, 8 şi 1 adică toată zona dinspre Parcul Tineretului. „Am început deja să avem infracţiuni. O altă problemă pe care vreau să o ridica este problema necooperării de către paznicii pe care îi avem la personalul de pază în şcoli, cu patrulele de jandarmi. Eu nu cred că nici unul dintre dv. a dat ordin la personal să nu semneze un proces verbal de a asista la încătuşarea unui individ. Deci vă rog să faceţi un pic diferenţa între martorul ocular şi martorul asistent. Martorul ocular e cel care ia la cunoştinţă de infracţiune iar cel asistent sprijină acţiunea forţelor de ordine”, a declarat col. Marin Lupu,  prim adjunct IJJ.

"Suntem cu mâinile legate"

Şeful de la jandarmi a mai explicat că, în cele mai multe dintre cazuri intervenţia colegilor săi este îngreunată de lipsa de colaborare cu personalul de pază, motiv pentru care a solicitat mai mult sprijin din partea directorilor unităţilor şcolare. „Avem şi noi nevoie de un martor care să semneze că încătuşarea s-a făcut în condiţiile legale. Deci nu este nici un nenorocire. Avem paznici care spun, domnule mi-a dat directorul ordin să nu semnez nimic. Aşa noi nu putem face nimic, dacă dv. şi subordonaţii dv. nu colaboraţi cu noi, noi mergem şi suntem cu mâinile legate”, a mai spus şeful IJJ.

"Chemaţi, vă rog jandarmii"

De asemenea, un alt aspect adus în atenţia participanţilor la şedinţa de lucru a fost privitoare la distrugerile din zona şcolilor făcute de tineri teribilişti şi care ar trebui aduşi în atenţia organelor de ordine pentru sancţionare. „Atunci am sancţionat foarte mulţi tineri care jucau fotbal, distrugeau garduri sau eu ştiu vă creau dv. fel de fel de probleme. Eu vă pot informa că potrivit legii 61, amenda pentru intrarea în şcolile statului este de la 500 de lei la 1.500 de lei. Eu v-aş ruga să îi informaţi pe cei care abuzează de chestia asta şi ştiu că sunt pierderi foarte mari. Chemaţi vă rog jandarmii dacă suntem noi în zonă, dacă nu pe d-nii poliţişti, numai sancţiunile îi pot corecta ca să nu mai aveţi probleme de distrugeri în zona şcolilor”, a mai spus col. Marin Lupu. Au participat la şedinţa de lucru pe lângă inspectorul şcolar general Mihaela Huncă, subprefectul Sebastian Tocariu, şeful IPJ Botoşani, Cristian Cucoreanu, viceprimarul Cosmin Andrei, Vlad Axinciuc, director al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog şi Marin Lupu, prim adjunct IJJ.
CITEŞTE:
 Bani în buget pentru „Big Brother” în licee: primarul vrea siguranţă la elevi