Director de liceu : Salariile de 70 de milioane sunt reale, dar există o explicaţie

 

Cum era de aşteptat, publicarea nominală a celor mai mari salarii din învăţământul botoşănean la "Ancheta Săptămânii" nu a rămas fără reacţii. Printre cei din sistem care au contactat reporterul Botoşăneanul.ro pe această temă s-a aflat şi Andreea Suhăreanu, directorul Liceului de Artă „Ştefan Luchian”.
liceu
La această unitate de învăţământ şapte cadre didactice au salarii brute de minim 7.000 de lei, din care, după scăderea aplicată tuturor bugetarilor rămân cu sume de peste 6.000 de lei. Nici într-o altă unitate de învăţământ cadrele didactice nu ating un asemenea nivel al retribuţiei. Conducerea liceului are însă o explicaţie. Suhareanu„Salariile prezentate sunt perfect adevărate, dar reprezintă două norme. Din cauza faptului că nu avem specialişti, copiii nu au cu cine lucra. Eu nu pot aduce un profesor de matematică să le predea muzică”, ne-a declarat prof. Andreea Suhăreanu (foto dreapta). Criza de personal calificat nu este cauzată de lipsa absolvenţilor de profil, ci de faptul că aceştia, după terminarea facultăţii, preferă să plece în alte oraşe şi să nu vină la Botoşani. „Nu vin absolvenţii la Botoşani. Am avut doi chiar absolvenţi din Botoşani care au rămas la Iaşi”, ne-a mai spus directorul Liceului de Artă.
3,4 milioane de lei pentru salarii, compensaţi cu premii la olimpiade
Lipsesc profesori specialişti în vioară, pian, flaut, trombon, contrabas. În consecinţă, sunt încărcate cu ore cadrele didactice aflate în apropierea pensionării, cu grad I, gradaţie de merit şi vechime maximă, lucruri care generează o creştere corespunzătoare a remuneraţiei. În acest fel s-a ajuns ca pentru salarizarea personalului şcolii să fie necesari într-un an 3,4 milioane de lei. „Se văd însă şi rezultatele”, a afirmat Andreea Suhăreanu. Astfel, la faza zonală pe Moldova a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală, Studii Teoretice şi Canto desfăşurată în perioada 25-26 martie 2011 la Iaşi, toţi participanţii de la „Ştefan Luchian” s-au întors cu premii. Şapte dintre ei au obţinut premiul I, cinci premiul II, patru premiul III, iar unul menţiune. Doi dintre aceştia, care au obţinut punctaj maxim, s-au calificat la faza finală.