Directoarea de îngrijiri a spitalului, atac prin avocat la probele DNA-ului, pentru a scăpa de arest: Există înregistrări ambientale...DECIZIA instanței

O nouă încercare de a ieși din arestul preventiv pentru Coca Crîșmariu, directorul de îngrijiri suspendat, al Spitalului Județean Mavromati.

Prin avocat, ea a cerut judecătorilor să fie eliberată din arestul preventiv.

 

Încă o încercare la Tribunal

 

Noua solicitare s-a judecat astăzi în ședință publică la Tribunalul Suceava.

 

Avocatul botoșănean Eduard Luca le-a cerut judecătorilor înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu sau controlului judiciar.

 

Motivația a fost lipsa unui probatoriu consistent din partea procurorilor DNA care să justifice  privarea de libertate.

Avocatul a cerut o modalitate alternativă de supraveghere pentru clienta sa, care să fie în afara arestului preventiv.

 

Mai mult apărarea susține că există declarații ale martorilor vizați în dosar, adică persoane asupra cărora planează suspiciunea că s-au angajat fraudulos la spital și care susțin că nu au plătit pentru posturile pe care le ocupă.

 

„Noi am susținut înlocuirea măsurii preventive cu arestul la domiciliu și cu controul judiciar în subsidiar având în vedere faptul că în raport de majoritatea faptelor reținute în cuprinsul actului de acuzare reiese un probatoriu consistent. Dimpotrivă există foarte multe declarații care infirmă săvârșirea faptelor, deci consumarea în concret a fiecăreia dintre activitățile infracționale. Atât timp cât sunt martori din dosar care vin și dau declarații inclusiv în noaptea reținerii și chiar și la câteva zile de după momentul arestării preventive, respectiv pe 19 decembrie, care infirmă faptele și care spun că nu au dat mită și că nu au fost implicați în asemenea activități cu ocazia concursurilor pe care le-au desfășurat cei de la Mavromati, e clar că există o breșă în ceea ce privește probațiunea”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Martorii neagă că au dat șpagă la concurs

 

Coca Crîșmariu a fost audiată în instanță în cursul zilei de astăzi și a arătat că afirmațiile martorilor au fost în conformitate cu realitatea.

Iar propriile sale declarații sunt practic susținute de cele ale persoanelor suspecte care și-ar fi cumpărat posturile din spitalul Mavromati.

 

„Fiecare dintre candidații care au fost implicați în concursurile respective, adică dintre toate faptele există cel puțin patru declarații ale persoanelor analizate distinct în raport de fiecare faptă care nu confirmă poziția susținută de către Parchet. Practic ei spun că nu au dat mită. Există niște înregistrări ambientale și înregistrarea unor convorbiri telefonice care nu dovedesc predarea în concret sau măcar acceptarea a vreunei sume de bani. E într-adevăr o problemă în ceea ce privește măsura preventivă”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Apărătorul Cocăi Crîșmariu a subliniat din nou că faptele de luare de mită reținute în sarcina clientei sale nu sunt probate suficient de către DNA iar un probatoriu care nu este consistent, nu justifică arestul preventiv.

 

Crîșmaru Coca Stela este cercetată pentru săvârșirea a:

  • 1 infracțiune de trafic de influență,
  • 4 infracțiuni de luare de mită,
  • 1 infracțiune de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

 

Subiectele nu aveau cum să fie date înainte

 

La traficul de influență avocatul susține că nu rezultă vreun folos material pentru fosta directoare de îngrijiri a spitalului.

 

Iar la ultima dintre infracțiuni privitoare la divulgarea subiectelor de concurs, avocatul a încercat să demonteze din nou probatoriul DNA.

 

„De asemenea, există o serie de discuție, trebuie să știm cu toții că raportat la situația sa subiectele de examen se stabilesc în ziua întrunirii comisiei și nu anticipat. Deci era practic în imposibilitatea obiectivă de a le stabili și de a le comunica anticipat cât timp ele nu erau întocmite decât în ziua comisiei, în ziua concursului. Asta spune și regulamentul de concurs, articolul 11 vizează expres acest lucru că în ziua concursului comisia se întrunește pentru stabilirea subiectelor de concurs. Deci, e o chestiune pe care o stabilesc de comun acord cei cinci membri ai comisiei”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Instanța s-a întrunit la ora 12:00 în cursul zilei de 19 ianuarie și s-a pronunțat după aproximativ trei ore.

 

„În baza art. 242 alin. 2 Cod procedură penală respinge, ca neîntemeiată, cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar sau cea a arestului la domiciliu, formulată de inculpata Crîșmariu Coca Stela”,

Tribunalul Suceava

 

Coca Crîșmariu rămâne deocamdată în arest preventiv.

Avocatul Eduard Luca susține că decizia va fi atacată în termenul legal la Curtea de Apel Suceava.