Directoarea care și-a șpăguit adjunctul și-a ridicat-o DNA-ul a preluat postul lui ”domn deputat”

A eliberat postul de director de la Suceava și a venit la Botoșani pe un altul, care i-a aparținut fostului director, cel care de vreo două luni și ceva a devenit parlamentar. Din această săptămână angajații Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani au o nouă colegă.

 

Fosta șefă de la Casa de Pensii Suceava a preluat postul lui Budăi de la Botoșani

Camelia Chitul, fostul director executiv al instituției similare din Suceava, a fost detașată pe postul de execuție deținut de Marius Budăi. În campania electorală acesta a fost nevoit să renunțe la funcția de director la CJP Botoșani și a trecut pe un post de execuție, pe care poate fi cooptat cineva până la terminarea mandatului său de parlamentar. Ei bine, exact pe această poziție a venit de marți Camelia Chitul.

Trimisă la Botoșani în urma unei anchete DNA

Ea a ajuns să lucreze la CJP Botoșani în urma unei decizii a conducerii centrale survenită în urma unei anchete declanșată de DNA. Luna trecută, procurorii anticorupție au descins la CJP Suceava, de unde au ridicat-o pe Camelia Chitul, la acea dată director executiv al unității.
Au făcut-o în urma unui denunț al directorului executiv adjunct de la CJP Suceava, Bogdan Mihai Alupoaie. Acesta a dezvăluit câteva abuzuri la care a fost obligat de şefa sa.


„În perioada 16.05.2016-17.05.2016 şi respectiv la data de 27.10.2016,  în calitate de director executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava, a pretins şi primit de la martorul ABM (Bogdan Mihai Alupoaie) câte 2.000 lei, în schimbul cărora i-a promis că îl va menţine în funcţia de conducere deţinută la nivelul aceleiaşi instituţii, având influenţă printre funcţionarii de la conducerea Casei Naţionale de Pensii”,

comunicat DNA Suceava.


Anchetatorii au mai precizat că sumele de bani au fost pretinse în preajma campaniilor electorale pentru alegerile locale din iunie 2016, respectiv alegerile parlamentare din decembrie 2016, „sub pretextul că martorul trebuie să cotizeze periodic la partidul la care este afiliată inculpata, întrucât numirile pe funcţii de conducere la nivelul Casei Judeţene de Pensii se fac politic, martorul fiind de acord ca prin sumele de bani remise să-şi cumpere practic menţinerea în funcţie”.

Înregistrată de adjunct

Pe lângă cele două fapte de trafic de influenţă descrise mai sus, procurorii au mai adăugat două fapte de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Iată şi descrierea acestor fapte:

„În perioadele 24.10.2016-09.11.2016 şi respectiv, perioada 03.01.2017-10.01.2017, l-a determinat pe martorul ABM (Bogdan Mihai Alupoaie) ca în virtutea calităţii de preşedinte al comisiei de concurs pentru ocuparea unei funcţii vacante de execuţie în cadrul CJP Suceava,  să întocmească şi să-i remită întrebările şi răspunsurile pentru două concursuri din 09.11.2016 şi respectiv 18.01.2017, pe care la rândul ei, le-a transmis mai departe candidatului agreat CP, înaintea examinărilor, în scopul ca acesta să fie declarat admis şi să ocupe funcţia vacantă, prin fraudarea concursurilor”.


Camelia Chitul a fost înregistrată cu aparatură specială de directorul executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii Suceava, Bogdan Mihai Alupoaie.

Ar fi dat-o la pace

Potrivit unor surse judiciare, și-ar fi recunoscut faptele și ar fi încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţie, fiind astfel posibil să scape cu o pedeapsă cu suspendare.
DNA i-a impus mai multe interdicții Cameliei Chitul, printre care și aceea de a exercita prerogativele de director executiv al CJP Suceava, astfel intervenind detașarea la Botoșani.
Nu a venit la CJP Botoșani nici măcar jumătate de săptămână, fiindcă a depus cerere de concediu.