Direcţia Copilului exonerată de lege la călătoriile fictive cu iz penal

 

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) susţin că nu pot controla fenomenul utilizării în alt scop al biletelor pentru persoanele cu handicap întrucât sunt prinşi la mijloc pe de o parte de vidul legislativ privind modul de acordare a acestor beneficii iar pe de altă parte de drepturile pe care le au asistaţii prin lege.
Practic, DGASPC este structura care distribuie la început de an biletele de transport pentru persoanele care fac obiectul prevederii legale şi încheie convenţii cu transportatorii locali în vederea decontării respectivelor călătorii. Mai departe, angajaţii acestei instituţii nu deţin pârghiile  legale pentru a verifica dacă într-adevăr persoanele cu handicap sau însoţitorii acestora călătoresc gratuit, obligaţia căzând în sarcina transportatorului.

Mai mult decât atât, la eliberarea tichetelor de călătorie nici asumarea unei declaraţii pe propria răspundere din partea beneficiarilor, care s-ar angaja să nu înstrăineze biletele nu poate fi efectuată de salariaţii Direcţiei Copilului, întrucât legea nu permite o astfel de practică. „Conform prevederilor legale operatorii de transport răspund de realitatea şi exactitatea datelor prezentate în condiţiile prevăzute de lege, de biletul de călătorie, respectiv numele şi prenumele persoanei cu handicap care este scris, este evident că în acest sens şi numele asistentului personal cade tot în responsabilitatea transportatorului să verifice şi să răspundă”, a declarat Daniela Juravlea, director executiv interimar DGASPC.

De altfel, un nou fenomen înregistrat la Botoşani este acela de vânzare a biletelor de transport destinate persoanelor cu handicap în Piaţa Mare din municipiu populată de valutişti care pe lângă ţigări, aur, valută sau telefoane oferă doritorilor şi călătorii pe trasee mai lungi însă la preţuri reduse faţă de cele practicate de transportatori. Fenomenul este cunoscut însă filiera prin care ajung aceste tichete pe piaţa neagră, greu de urmărit.
Scandalul biletelor de transport decontate la transportatorii locali a izbucnit în urma unui audit al Consiliului Judeţean efectuat la DGASPC şi în urma căruia, preşedintele CJ, Florin Ţurcanu susţine că s-a văzut în situaţia de a face plângeri penale la mai multe firme de transport de la Botoşani. Anul acesta DGASPC a încheiat un număr de 14 convenţii cu transportatorii locali şi a eliberat peste 42.000 de tichete, dintre acestea fiind decontate aproximativ 15.000. Suma totală decontată transportatorilor în intervalul octombrie 2011 – iunie 2012 a fost de 4,3 milioane de lei noi.
CITEŞTE:
 Şeful CJ face plângeri penale la transportatori locali cu călătorii fictive