Din închisoare, fostul primar cere pedeapsă în regim semideschis: Are studii superioare și a deținut multe funcții importante

Botoșăneanul s-a supărat pe magistrați că nu au ținut cont de diplome și nici de funcțiile ocupate de-a lungul timpului.

 

Dorohoianul Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașului, a contestat la Judecătorie o decizie luată în cadrul penitenciarului. Condamnat definitiv la 5 ani de pușcărie, Nichita vrea să execute pedeapsa primită în dosarul „UTI” în regim semideschis.

 

Solicitarea a ajuns recent pe rolul instanței, iar magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au decis amânarea procesului până pe 27 noiembrie 2020. Gheorghe Nichita ar putea fi audiat prin videoconferință, fără a fi adus la sediul instanței.

 

La începutul lunii septembrie 2020, fostul primar al orașului a cerut judecătorului de supraveghere din Penitenciarul Iași să îi schimbe regimul de detenție, din închis, în semideschis, potrivit bzi.ro. Pe 7 septembrie 2020, magistratul închisorii din Copou a respins solicitarea. De asemenea, s-a stabilit ca termenul de reanalizare a cererii să fie pe 21 ianuarie 2021.

 

Totuși, Gheorghe Nichita a considerat că a fost nedreptățit.

 

„Motivarea hotărârii în ansamblu vădește o lipsă de imparțialitate a judecătorului delegat la Penitenciarul Iași. Acesta a anulat întreaga mea carieră politică și administrativă. Rezultă în mod clar aversiunea magistratului față de petentul-contestator!”, a precizat fostul primar al Iașului în cererea adresată Judecătoriei Iași.

 

 

Supărat că nu i-au fost luate în seamă diplomele

 

Alături de solicitarea de modificare a regimului de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare, primită în dosarul”UTI”, Gheorghe Nichita a depus și copii după diplomele obținute de-a lungul anilor. Totuși, fostul edil susține că judecătorul delegat în Penitenciarul Iași nu le-a luat în seamă.

 

„Argumentul că eu nu m-am evidențiat prin urmarea unor cursuri de doctorat, că nu am inventat sau inovat în domeniile în care am studiat sau am activat profesional reprezintă o remarcă vădit tendențioasă. Vorbim despre regimul penitenciar, nu despre un concurs de promovare în mediul universitar”, a mai susținut Gheorghe Nichita.

 

Acesta a arătat că este absolvent de studii superioare, că, de-a lungul timpului, a ocupat funcții importante, precum cea de director general al fostei RAJAC Iași sau cea de primar al orașului, dar și funcții de conducere în cadrul Partidului Social-Democrat (PSD). Ex-primarul Gheorghe Nichita a mai susținut că, în sistemul penitenciar din România, existau, la un moment dat, 27.250 de deținuți, dintre care 49 pentru luare de mită. În același timp, 2.018 deținuți sunt încarcerați pentru violuri. Mai mult, el a susținut că doar 3,4 la sută dintre persoanele încarcerate în România în prima parte a anului 2019 erau absolvente de studii superioare.

 

Amintim că pe 5 august 2020, Curtea de Apel București a dispus condamnarea definitivă a lui Gheorghe Nichita. Acesta a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare, sub acuzația de luare de mită. La câteva ore, polițiștii ieșeni s-au deplasat la casa fostului primar, l-au luat și l-au dus la Penitenciarul Iași, în vederea executării pedepsei.

 

Pe lângă aceasta, Gheorghe Nichita a fost condamnat, la prima instanță, de Tribunalul Iași, la 5 ani și 2 luni de închisoare, în dosarul intitulat generic „Amanta”, pentru instigare la folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit, în formă continuată. Totuși, decizia nu este definitivă, aceasta fiind contestată.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store