Dezastru la Teatru cu încarceraţi, decedaţi, pompieri şi elicopter –  FOTO&VIDEO

 

Dezastru de proporţie la Teatrul Mihai Eminescu unde mai multe tragedii au fost produse în lanţ, de la un incendiu izbucnit la etajul doi al instituţiei culturale până la un accident rutier grav cu persoane încarcerate şi intoxicaţi cu produşi chimici. Au intervenit pentru a diminua din mărimea catastrofei mai multe ambulanţe, pompieri cu autospeciale şi câini de urmărire, autosanitare SMURD, jandarmi, poliţişti dar şi un elicopter medical.

Dezastrul nu s-a produs însă în realitate şi a fost regizat în cadrul unui exerciţiu organizat de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) Botoşani, cu sprijinul colegilor din Iaşi şi Suceava. „Punctul roşu” a fost stabilit ca fiind Teatrul Mihai Eminescu unde au fost produse cele mai multe situaţii de urgenţă care au necesitat intervenţia medicilor sau pompierilor.

De asemenea, piaţa publică din zona Palatului Administrativ a oferit o imagine de front de luptă fiind amenajate mai multe corturi medicale unde au fost depuse persoanele care au avut nevoie de îngrijiri medicale dar şi cele decedate. Fiecare dintre actorii care au participat la exerciţiu purta câte o pancartă cu privire la starea medicală în care se afla. Pe lângă corturi zona a fost înţesată de ambulanţe, autospeciale de pompieri, maşini de Poliţie, Jandarmerie sau autosanitare SMURD. „Din judeţul Botoşani participă toate instituţiile implicate în aplicarea planului roşu. A fost aleasă locaţia unde este Palatul Administrativ, Primăria municipiului, Teatrul Eminescu şi pe un scenariu creat la teatru, nu că ar fi cea mai vulnerabilă instituţie dar se pretează pentru organizarea şi desfăşurarea fluxului de intervenţii în tot ce înseamnă centrul Botoşaniului”, a declarat col. Radu Anton, inspector şef IJSU Botoşani.

Printre intervenţii s-au regăsit salvarea unor persoane de pe acoperişul teatrului rămase blocate de la incendiu atât cu scara specifică a pompierilor cât şi cu ajutorul unui elicopter, scoaterea altora dintr-o maşină implicată într-un accident rutier, acordarea primului ajutor în cazul unor cetăţeni intoxicaţi cu produşi chimici şi transportarea lor în corturile medicale unde medicii s-au ocupat de triere în funcţie de starea în care se aflau.

Întreg spectacolul a fost urmărit cu interes atât de simpli cetăţeni care s-au adunat pe trotuare şi s-au adăpostit de ploaie pentru a putea surprinde imaginile cu telefoanele dar şi de oficialităţile judeţului care au urmat echipele de intervenţii adăpostite sub umbrele. Pentru a evita eventuale situaţii de panică la vederea forţelor concentrate în zona zero a oraşului, organizatorii acţiunii au dat drumul unui mesaj audio înregistrat prin care populaţia era anunţată că întreaga acţiune face parte dintr-un exerciţiu.
[[galerie-foto]]