Deținuții de la Botoșani învățați să încondeieze ouă, în apropierea sărbătorilor pascale

Pasiune și dedicare pentru tradiția românească de încondeiere a ouălor în cadru inedit. 

 

Această tradiție, a vopsirii ouălor în apropierea sărbătorilor pascale este menținută și în zilele noastre aproape în toate casele botoșănenilor. 

Unii utilizează metodele clasice care sunt simpliste, adică doar utilizarea culorilor diversificate pe ouă. Alții recurg la variante mai sofisticate, de încondeiere cu tot felul de mesaje, fie ele religioase, ori comerciale. Această artă specifică Paștelui a fost dusă și în Penitenciarul Botoșani, printre persoanele aflate în detenție. 

Doritorii și-au însușit această activitate iar rezultatele au fost reflectate pe paginile de socializare unde se regăsește și unitatea de detenție de la Botoșani.

 

„Rar ne este dat să facem cunoștință cu oameni atât de pasionați de tradiție și de conservarea folclorului românesc. Cu dăruire și migală, Maria Ursulean, profesor al Școlii de Arte „George Enescu” din Botoșani, a împărtășit celor 13 deținuți prezenți la atelierul de lucru, taina și simbolistica încondeierii ouălor de Paște. Chișița și ceara de albine le-au fost instrumentele de lucru care au făcut ca, din mâinile acestora, să iasă adevărate minunății autentice. Roxana Anițoiu, ofițer în cadrul serviciului de educație al Penitenciarului Botoșani și coordonator al acestei activități deosebite, lasă mărturie imagini surprinse din cadrul atelierului de lucru „Ouă închistrite". Apropierea de Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului este resimțită deopotrivă și de persoanele încarcerate, specialiștii din cadrul unității noastre urmărind implicarea acestora în cadrul a numeroase activități menite să păstreze și să promoveze valori, tradiții și principii spirituale”,

este mesajul celor de la Penitenciarul Botoșani