Deținuți ai Penitenciarului Botoșani, victime ale consumului de droguri și-au împărtășit dramele - FOTOGALERIE

O activitate de informare și de prevenire a consumului de droguri a avut loc în cadrul Penitenciarului Botoșani.

 

Unul din zece români s-au lăsat pradă tentației

 

 83,4 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, 29% din populația Uniunii Europene, conform Raportului european privind drogurile, 2022 au consumat cel puțin o dată droguri, dintre care 3,5 milioane - droguri de risc și mare risc.

 

De asemenea, dintr-un total de 5.796 decese înregistrate în U.E. în aceeași perioadă, vârsta medie la momentul decesului a fost de 41 de ani.

 

Într-un comunicat transmis de reprezentanți ai Penitenciarului Botoșani se menționează că la nivelul populației noastre, 1 din 10 români, 10,7%, a căzut pradă acestui viciu. Mai mult, raportul Agenției Naționale Antidrog arată faptul că 3083 de deținuți s-au declarat consumatori de droguri la intrarea în penitenciar.

 

31 de deținuți au căzut pradă tentației

 

Situația descrisă de date statistice este una îngrijorătoare și se amplifică cu fiecare an, făcând din ce în ce mai multe victime la vârste cât mai fragede.

 

Alertați de aceste statistici, am ales să acționăm în direcția celor aflați temporar în custodia noastră, fiind conștienți de faptul că atât consumul, cât și traficul de droguri reprezintă un fenomen extrem de complex, un adevărat pericol la adresa societății pe plan social, economic și sanitar.

  

Am obținut colaborarea Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani, a căror reprezentanți au răspuns pozitiv unor sesiuni de dezbateri și informare în cadrul cărora au participat 31 deținuți care au avut posibilitatea de a-și expune secvențe din viața personală legată de consumul de droguri.

 

Se spune că o greșeală este pe jumătate iertată, însă drumul până la recunoaștere este unul dificil de parcurs, având în vedere greutatea introspecției, conștientizarea și asumarea consecințelor.

 

Cu toate acestea, cei prezenți la activități au reușit să depășească acest impas discuțiile purtate făcând referire, pe de o parte, la pierderile suferite ca urmare a consumului, dependența, deteriorarea relațiilor cu cei din jur, implicarea în situații de risc, pe de altă parte fiind apreciați pentru renunțarea la consum.

 

De multe ori ne dorim să schimbăm în mai bine lucrurile în jurul nostru, dar să nu uităm că schimbarea începe cu noi. Exemplul celor care au trecut prin astfel de experiențe poate servi drept mărturie pentru cei aflați în situația incertă de a ceda tentației.