DETALIUL neștiut care a fost dezvăluit la Botoșani, de ministrul Culturii

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu a ajuns la Botoșani într-o vizită de lucru în care a făcut și puțină politică.

 

S-a deplasat în cursul dimineții la Dorohoi unde a vizitat Muzeul de Științe ale Naturii care intră într-un proces de restaurare.

Ulterior a ajuns la Consiliul Județean unde a susținut o conferință de presă alături de președintele Doina Federovici în calitate de gazdă dar și de colegii social democrați Marius Budăi, ministru al Muncii, Alexandra Huțu, deputat și subprefectul Paula Berențan.

 

Lucian Romașcanu a arătat că are rădăcini botoșănene.

 

„Sunt bucuros, onorat, am și eu ceva rădăcini botoșănene, tata era de aici. Este evident că zona, în primul rând Botoșaniul și în extenso Moldova care a dat probabil cel mai mult culturii române merită să fie sprijinită și lucrurile se întâmplă cam peste tot. Sigur că nu există bani pe măsura nevoilor pe care le avem dar încercăm încetul cu încetul să ne atingem toate obiectivele”,

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii

 

Ulterior ministrul a făcut o radiografie a domeniului cultural românesc, între plusuri și minusuri și a arătat că bugetul ministerului pentru anul viitor va avea o dublă consistență față de cel din 2022.

Banii, în jur de 20 de milioane de lei au fost folosiți pentru achiziții de titlu de carte și artă contemporană.

 

„Trecem printr-o perioadă de crize suprapuse cum le spunem când ne cheamă lumea la televizor dar adevărul acesta este. Chiar și instituțiile de cultură au fost dezechilibrate pentru că din banii pe care i-au primit, au trebuit să plătească mai mult pe gaze și pe curent dar asta nu trebuie să ne oprească, pentru că dacă nu există evenimente, aplecare spre zona culturală, nu suntem decât niște indivizi care încercăm să ne ducem viața cât mai îmbelșugat și atâta tot. Cultura ne face să fim o națiune”,

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii

 

Fondurile de anul viitor vor fi direcționate pentru restaurarea unor obiective culturale importante din România, considerate la acest moment „o pată neagră pe obrazul țării” dar și sub formă de sprijin pentru autoritățile locale.