Despre noi
Despre Botoșăneanul

Primul text, apărut pe 31 august 2009

Blog BotosaneanulDe ce un ziar online de investigaţii jurnalistiice? De ce acum ?

Simplu: pentru că botoşănenii au dreptul să ştie ce se întîmplă cu adevărat important în judeţul ăsta.

Pentru că, dincolo de drama şi durerea persoanelor direct implicate, o bătrînă violată, o maşină izbită de un copac, doi oameni care se bat cu toporul după ce au băut pe datorie la un bufet comunal, nu prea înseamnă ştiri, iar cei cărora li se bagă cu obstinaţie chestiile astea pe gît nu se pot numi oameni informaţi.

Pentru că a şti, a fi informat, înseamnă să ai cunoştinţă ce se întîmplă cu banii pe care statul nu uită să îi ia de la tine sub forma a tot felul de taxe, impozite, contribuţii, etc., etc.

Pentru că, din voia lor sau a patronilor, majoritatea jurnaliştilor tind să se transforme în povestitori de notă a poliţiei sau a unor cazuri de la urgenţe … iar atunci cînd se mai încumetă cîte unul să realizeze o investigaţie jurnalistică descoperă după unu-două episoade reclamă în ziar sau la TV de la cel vizat.

Pentru că jurnalism nu înseamnă să scrii ani de zile despre Conţac şi apoi să vezi reclamă groasă la „Transporturi Auto” în ziar.

Pentru că jurnalism nu înseamnă să scrii despre neregulile de la un lanţ de supermarketuri, iar directorul tău să negocieze cu şeful de marketing de acolo preţul NEapariţiei ştirii.

Pentru că jurnalism nu înseamnă să modifici un promo la singura emisiune de anchete din Botoşani după ce patronul vizat s-a arătat dispus „să sare la cap”.

Pentru că jurnalism nu înseamnă să faci „copy paste” la ştirile colegilor, tu să o faci pe-a corespondentul şi să-ţi faci vilă, iar colegii tăi să aştepte cuminţi ziua de leafă.

Pentru că jurnalism nu înseamnă să trăieşti în oraşul ăsta şi să te faci că nu vezi bătaia de joc de pe bulevardul „electoral” Mihai Eminescu, campania electorală mascată de pe Pietonalul Unirii şi faptul că în locurile unde de ani de zile se promit hipermarketuri si parcuri de distracţii cresc buruieni.

Pentru că, după vreo 10 ani de presă, te cam saturi să vezi cum ziarul, radioul sau TV-ul la care lucrezi nu sînt în esenţă altceva decît un scut pentru afacerile din spate ale patronului.

Pentru că botoşănenii au dreptul la altceva, pentru că oamenii din judeţul ăsta au atîta minte cît să priceapă o investigaţie jurnalistică, fie ea şi, deocamdată, online.

Într-un final, pentru că nu există aşa ceva la Botoşani, adică un ziar care să îţi arate Botoşaniul interzis.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Urmărește-ne și pe Google News

A lucra în presă e o datorie și un privilegiu.O datorie, de onoare, față de cetățeanul cititor care așteaptă zilnic, oră de oră, informații, știri, analize, opinii.Un privilegiu de a fi în miezul evenimentelor, aproape de oameni și locuri, de regulă inaccesibile publicului.Datoria și privilegiul ziaristului au însă un preț pe care acesta și-l asumă încă de la început, cel al sacrificiului personal. Redacția unei publicații e ”sediul de urgență” al știrilor, care trebuie să asigure permanența timp de 365 de zile, 24/24. Viața curge continuu, știrile la fel, iar sarcina ziaristului e să le culeagă, selecteze, analizeze, prelucreze, redacteze, transformându-le cu obiectivitate, imparțialitate și rapiditate într-un conținut editorial informativ-formativ, util,interesant, atractiv, accessibil unei mase cât mai largi de cititori.Spre deosebire de celelalte profesii, unde serviciul încetează la finalul celor 8/12 ore, jurnalismul presupune menținerea în continuare a contactului cu realitatea. Ziaristul e pregătit să urce în mașină și să transmită de la fața locului, indiferent dacă telefonul a sunat în miez de noapte sau într-un moment de sărbătoare familială.Așadar ziaristul nu-și mai aparține sieși, nici familiei, el aparține cititorilor, fiind mereu pe baricade. În plus presiunile de tot felul la care este supus, îi creează o stare de stres psihic, creează terenul unor greșeli, sancționate dur de cititorul fidel, din ce în ce mai pretențios, mai greu de mulțumit.Astfel, ”bagajului” din care nu lipsesc inspirația, creativitatea, corectitudinea, detașarea, onestitatea, spontaneitatea, ziaristul dedicat va trebui să-i adauge capacitatea de adaptare la o lume în care nu doar tehnologia evoluează cu o viteză amețitoare, ci și comportamentul uman se schimbă (și nu în bine!)Prezentarea nu e generală, ea se referă la o redacție care de treisprezece ani a crescut valoric, deloc numeric. Și unde se face presă ”pe bune”, unde se caută mereu soluții de captare a publicului, de atragere a cât mai mulți cititori, unde se scrie documentat, argumentat, profesionist.Felicitari, dragii noștri ziariști Sergiu Bălășcău, Gabriela Erdic, Oana Sava, Florentina Toniță, pentru munca neobosită în folosul cetățenilor comunității!Vă susținem, vă dorim succes, putere de muncă și să ne iertați dacă uneori nu am fost așa cum v-ați fi așteptat!La mulți ani!De viață și de presă!
31 august 2022, 18:22
Da nici nu știu de unde sa încep, toată lumea presupun ca zice “ferească Dumnezeu” despre bătrâna Maria Diaconu și poate comentariul meu va gândiți ca sunt o persoana rea, dar credeți-mă dacă ați știi istoria ei și a familiei o sa Spune-ți ca își merita soarta, fac parte din aceasta familie și mie rusine de ei deși, toți sunt niște mincinoși și numai după bani și apropo fiul ei adică tatăl meu a murit la 49 de ani nu la 42
6 aprilie 2022, 01:09
Felicitări ești un bun jurnalist. Urmăresc toate articolelee și investigațiile tale. Spui adevărul pe care este în orașul nostru. Sănătata și putere de muncă.
17 martie 2021, 05:59
Numai minciuni spune preotul unde hrănește el 30 de copii poza de pe fb e de la Vioara nu din Codreni el se zbate pentru interesul lui , minciuni, minciuni
19 noiembrie 2018, 12:26
Sondaj
Credeți că se salvează FC Botoșani de la retrogradare?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din păcate, observ că Partidul Național Liberal a luat altă cale și anume calea slugarnică devenind anexa pesedeului… Am atras atenția în mai multe rânduri despre calea greșită aleasă de peneliști, am reacționat în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
11.6 o C
Dorohoi
11.6 o C
Bucecea
11.0 o C
Darabani
11.3 o C
Saveni
12.1 o C
Ştefăneşti
12.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.