Descoperire uimitoare la Botoșani: Cea mai veche locuință din România

În județul Botoșani pe malurile Prutului a fost descoperită o locuință paleolitică veche de 120.000 de ani. Locuința este păstrată la Muzeul Județean din Botoșani și reprezintă una din cele mai importante descoperiri arheologice din România

 

Arheologii Români fac o descoperire remarcabilă

 

Teritoriul de astăzi al României a fost locuit de hominizi încă de acum 1.2 milioane de ani. O parte au locuit în peșteri, alții în adăposturi improvizate care nu s-au mai păstrat până astăzi. 


Practic, se știu puține lucruri despre modul în care își organizau habitatul de locuire oamenii paleolitici de pe teritoriul de astăzi al României. 


Există însă o descoperire fenomenală, în județul Botoșani, de acum mai bine de șase decenii, care a oferit indicii uluitoare privind modul în care hominizii paleoliticii își făceau adăposturi.


Este de fapt cea mai veche locuință, descoperită vreodată pe teritoriul de astăzi al României. Are 120.000 de ani vechime iar ceea ce a mai rămas din ea, se mai păstrează și astăzi la Muzeul Județean din Botoșani.

 

Descoperirea locuinței paleolitice la Ripiceni

 

Această locuință a fost descoperită în localitatea Ripiceni, județul Botoșani, pe malurile Prutului. Zona este foarte ofertantă din punct de vedere arheologic, cu urme de locuire din paleolitic, potrivit adevărul.ro


De altfel, încă din anul 1902, malurile Prutului, zona Ripiceni și mai apoi Mitoc au stârnit un interes deosebit pentru pionierii arheologiei românești.


Au fost descoperite numeroase unelte din perioada paleolitică, lucrate în silex, resturi osteologice dar și o peșteră, care se află și astăzi pe un liman al Prutului, în punctul numit „La Izvor”.


Fiind cunoscută importanța regiunii, atât prin descoperiri paleolitice dar și neolitice, reputatul arheolog Alexandru Păunescu a venit la Ripiceni și a deschis împreună cu un colectiv de cercetare șantierul de la Ripiceni-Izvor.

 

Click AICI pentru articolul integral