Descoperire interzisă: padoc improvizat, anchete cu Poliţie şi Ador - FOTO & VIDEO

 

Un adăpost de animale neautorizat din comuna limitrofă municipiului Botoşani a făcut obiectul unor verificări demarate de lucrătorii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean în colaborare cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale. Padocul ar aparţine se pare asociaţiei pentru protecţia animalelor Ador a cărei preşedintă ar fi fost dat deja declaraţii la postul de poliţie din localitate.

"Proprietarul a adus nişte câini acolo"

Adăpostul în care ar fi peste 100 de câini fără stăpân se află pe un teren proprietate privată a cărui proprietar pare a nu se şti la momentul actual şi care a transformat practic o fostă clădire a CAP-ului comunist într-un veritabil padoc. Pereţii structurii au fost sparţi la bază pentru ca animalele să poată ieşi la aer iar în exterior se putea vedea recipiente pentru apa şi hrana animalelor. O adolescentă care a spus că este din Roma se ocupa de îngrijirea câinilor însă a declarat că lucrează pe bază de voluntariat şi a evitat să vorbească pentru mult cu jurnaliştii. În curte se mai aflau şi zeci de cuşti în care erau ţinuţi alţi câini şi care erau legaţi cu lanţuri pentru a nu putea ieşi din perimetrul împrejmuit.
Acolo este un teren cu o construcţie şi în construcţia respectivă proprietarul a adus nişte câini dar la noi nu avem nici un documente oficial, contract de închiriere sau subînchiriere cu cine are el, cum a adus căţeii acolo. Sunt peste 100 de câini acolo, la Primărie nu este nimic oficial însă”, a povestit Gheorghe Bîrliga, primarul comunei Roma.
[[banner]]
Reprezentanţii Primăriei susţin că au mers în zonă cu un medic veterinar dar şi cu salariaţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a se efectua verificări cu privire la situaţia câinilor ţinuţi în respectiva locaţie. Autorităţile s-au izbit însă de lacătele de pe porţi întrucât proprietarul terenului nu se afla în zonă.
Totuşi, la postul de poliţie şeful de post ne-a declarat că are mai multe persoane care dau declaraţii însă fără a preciza cine sunt acestea deşi neoficial se pare că ar fi fost vorbe despre preşedintele Asociaţiei Ador, Dana Andrişan şi încă o persoană. Cert este faptul că,  lucrătorii IPJ au demarat o acţiune de control atât cu privire la câinii comunitari din adăpost cât şi pe linie financiară, prin Serviciul de Investigare a Fraudelor.



Printre altele organele de poliţie urmăresc modul în care utilizate fondurile pe care le are organizaţia neguvernamentală. ”Ancheta a fost declanşată ca urmare a speculaţiilor privind modul de utilizare a fondurilor pe care le deţin. Ancheta a fost extinsă şi pe raza comunelor Ungureni şi Roma, unde ar fi existat, potrivit unor informaţii, padocuri în care erau îngrijite animalele”, a declarat Daniela Gheorghiescu, purtător de cuvânt la Inspectoratului Judeţean de Poliţie.



Potrivit ultimului bilanţ depus la Fisc, Ador are un singur angajat care desfăşoară activitate fără scop patrimonial. Veniturile totale la data de 31 decembrie 2012 au fost de 322.639 lei, iar cheltuielile privind activitatea fără scop patrimonial au fost de 262.377 lei. La partea de profit figurează suma de 60.262 lei
În afară de adăpostul din Roma care se află situat în apropierea abatorului oamenii legii ar mai avea informaţii că alte două persoane fizice din localitate ar deţine în propriile curţi un număr mare de animale care i-ar deranja pe vecini. Verificările au fost demarate de către poliţişti ca urmare a depistării unui adăpost similar la Ungureni şi care ar fi fost gestionat tot de membrii Asociaţiei Ador. Organizaţia este aceeaşi care anul acesta a reclamat la Direcţia Sanitar Veterinară condiţiile în care sunt ţinuţi câinii fără stăpân în padocurile Primăriei şi în urma căreia inspectorii sanitari veterinari au suspendat activitatea de ecarisaj până la intrarea în legalitate.
CITEŞTE:
 Gânduri de litoral pentru maidanezi: Primăria coace un nou transport la Constanţa
[[galerie-foto]]