Descoperire importantă: Primul pământ ieşit din apele primordiale a fost cel de la Botoşani

Primul teritoriu al României care a ieșit din oceanul primordial, cu 1.9 miliarde de ani în urmă, a fost Moldova de nord. Mai precis zona Iași – Botoșani. 

 

Tot in Moldova au fost gasite primele forme de viata aparute pe teritoriul Romaniei, cu 700 de milioane de ani in urma. Primele bucati de ”pamant romanesc” sunt expuse la Muzeul de Geologie. Chiar daca se numeste ”de geologie”, muzeul detine exponate care se refera si la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, a zacamintelor de substante minerale utile, tectonica globala, pana la evolutia vietii pe Pamant, aparitia omului si interactiunea sa cu Terra.

 

Cele mai importante din punct de vedere stiintific sunt primele roci ale actualei Romanii care au aparut din marea primordiala, adica Marea Thetis, cu 1,9 miliarde de ani in urma.

”Este vorba despre nordul Moldovei, mai precis , zona Iasi-Botosani”, a spus Delia Georgeta Dumitras, cercetator gradul II, Institutului Geologic Roman, institutia care patroneaza Muzeul de Geologie.

Acesta a fost primul pamant romanesc aparut la lumina zilei si tot aici a fost gasita, in localitatea Batranesti, prima forma de viata aparuta pe teritoriul tarii noastre, cu 600 de milioane de ani in urma. Daca tot se numeste ”Batranesti”…

 

Unele dintre exponatele ciudate se afla chiar la intrarea in muzeu: ”pietrele vii”… Provin din satul Costesti, judetul Valcea. Acolo, o sumedenie de pietre stranii sunt raspandite prin vai si dealuri, asemeni unei turme bizare de vietati rotunde.

 

Deoarece, in timp, aceste formatiuni geologice „cresc” si se „inmultesc”, taranii din zona le-au numit „pietrele vii”.

 

Asemanatoare unor tuberculi, acestea sunt cele mai stranii formatiuni de piatra existente in lume. Au aproape aceeasi forma repetata – de la dimensiunea catorva milimetri, pana la formatiuni care ating 6 sau 10 metri – si se afirma despre ele ca sunt o forma de trecere de la structura minerala la cea vegetala. (Sursa: Bzi)