Deputatul Şoptică vede reorganizarea cu şomaj din sănătate o „reformă modernă”

 

Anunţul făcut de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolaescu cu privire la desfiinţarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică şi care a stârnit panică în rândul salariaţilor din cadrul acestor două instituţii a atras după sine o serie de explicaţii din partea unui parlamentar USL.

„Principiu aşteptat de oameni”

Deputatul liberal Costel Şoptică a „făcut lumină” şi a explicat concret în ce constă reorganizarea din sistemul sanitar cu tot cu avantaje sau dezavantaje. „Această restructurare nu doreşte altceva decât să modernizeze practic sistemul public de sănătate, deci nu-şi doreşte neapărat să desfiinţeze anumite direcţii şi să înfiinţeze altele. Mai concret. Restructurarea aceasta din sistemul sanitar porneşte de la un principiu foarte simplu şi aşteptat de oameni, mai puţini bani pentru birocraţie, mai mulţi bani pentru pacienţi”, a declarat deputatul Costel Şoptică. Liberalul a mai spus că, potrivit calculelor efectuate la nivelul Ministerului Sănătăţii, economia care s-ar face prin aceste reorganizări de instituţii s-ar ridica la suma de aproximativ 50 de milioane de euro, bani care ar urma să rămână în sistemul sanitar fără a fi redirecţionaţi.

Desfiinţare în etape

Mai mult, reforma ar fi gândită pentru pacienţi şi nu spre diverse grupuri de interese care ar exista în prezent în sistemul actual. Ca atare, reorganizarea mult trâmbiţată va avea loc în două etape, prima fiind aceea de menţinere a unor birouri la nivel judeţean care se vor ocupa de contractele din 2013. Cea de-a doua etapă se va derula în 2014 când va fi efectiv definitivat procesul de reorganizare a caselor de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică. O parte din atribuţiile acestor instituţii vor fi preluate de consiliile judeţene iar o alta de structurile regionale.

Salariaţii nu ar pleca în şomaj

Deputatul liberal mai „îndulceşte” din isteria cauzată de ministrul sănătăţii cu privire la desfiinţarea celor două instituţii şi dă asigurări că numai o parte dintre salariaţi vor fi afectaţi, însă aceştia vor fi absorbiţi de spitale, unde este înregistrat deficit de personal. Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat însă clar şi răspicat, în repetate rânduri, că o bună parte a actualilor salariaţi ai DSP şi CAS vor intra în şomaj.
CITEŞTE:
 Ministrul Sănătăţii nu glumeşte : Aproape jumătate din angajaţii CAS şi DSP în şomaj
Tensiuni şi la Mavromati: noul contract semnat până la desfiinţarea CAS