Deputatul Lupașcu a solicitat în Parlament transformarea ”Mavromati” în spital non-COVID

Deputatul Costel Lupașcu a vorbit de la tribuna legislativului despre importanța redeschiderii Spitalului Judeţean Botoşani’’. Parlamentarul PSD a prezentat situația sanitară din județ în contextul pandemiei, în cadrul unei declarații politice pe care o prezentăm integral mai jos.

 

Săptămâna trecută am transmis Ministerului Sănătăţii o analiză cu ceea ce s-a întâmplat la Botoşani în perioada stării de urgenţă, de aceea vreau să prezint şi în plenul Parlamentului situaţia secţiilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani şi cum a fost transformat acesta în spital COVID în detrimentul altor urgenţe medicale ale pacienţilor.

 

În contextul pandemiei actuale, sediul central al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" Botoşani a fost transformat în spital COVID, în consecinţă se internează numai pacienţi suspecţi sau infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Menţinerea sediului Spitalului judeţean ca spital COVID este inacceptabilă pentru populaţia judeţului Botoşani, pentru că toate secţiile care îşi desfăşurau activitatea în sediul central, cu excepţia ATI, au activitatea suspendată, iar, anterior declanşării pandemiei, aici, îşi desfăşurau activitatea secţii/compartimente unice în judeţ, precum: Cardiologie, Oncologie, Neurologie cu posibilitate de tromboliză acută în accidentul vascular cerebral ischemic, Gastroenterologie cu Laborator de Endoscopie Digestivă, Hematologie, Neurochirurgie, Oftalmologie, Urologie, Chirurgie Plastica şi Microchirurgie Reconstructivă, precum şi secţii care nu sunt unice pe judeţ, dar care, prin înaltul profesionalism, sunt preferate de majoritatea pacienţilor din judeţ, pacienţi cu diverse şi multiple patologii.

 

După cum bine ştiţi, în judeţul Botoşani, la fel ca în ţară, pacienţii cu patologie neameninţătoare de viaţă au fost temporizaţi, temporizare care aduce un grad mare de înrăutăţire a prognosticului pe termen mediu şi lung, chiar şi non-COVID, dar mai ales pentru cei oncologici. În fiecare zi, pe secţiile amintite, avem pacienţi care au nevoie de operaţii sau alte proceduri medicale, dar pentru că în sediul central al spitalului se tratează doar pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu SARS-CoV-2, medicii sunt nevoiţi să îi temporizeze sau să le recomande să se adreseze spitalelor din Iaşi care acceptă să trateze doar urgenţe ameninţătoare de viaţă, iar altele solicită două teste RT-PCR negative pentru virusul SARS-CoV-2 + CT toracic, ceea ce pentru mulţi pacienţi este, practic, imposibil să le efectueze, având drept consecinţă temporizarea actului medical necesar.

 

Consider că menţinerea suspendării activităţii secţiilor din Spitalului Judeţean încalcă dreptul la sănătate pentru cea mai mare parte a populaţiei judeţului Botoşani. Menţinerea sediului Spitalului Judeţean ca spital COVID reprezintă genocid la adresa populaţiei judeţului Botoşani, iar mulţi pacienţi cu patologii curabile sau pacienţi oncologici în stadii curabile vor deceda sau îşi vor agrava sănătatea prin lipsa accesului la un spital non-COVID.

 

Trag un semnal de alarmă şi este imperios necesară reluarea activităţii de tratament pentru pacienţii non-COVID. La nivelul judeţului Botoşani nu s-a respectat Ordinul OMS nr. 555/2020 al ministrului sănătăţii, care prevede că nu se stabilesc ca spitale COVID spitale de importanţă strategică pentru judeţ, iar în judeţul Botoşani acest demers s-a făcut invers. Totodată, la nivelul judeţului Botoşani, există spitale care pot acorda asistenţă medicală pacienţilor cu COVID-19, iar unele dintre ele având şi personal calificat şi nominalizat prin OMS nr. 555/2020 pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19.

 

În urma celor prezentate, am solicitat Ministerului Sănătăţii şi solicit şi din plenul Parlamentului redeschiderea secţiilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani şi transformarea spitalului în spital non-COVID, pentru a putea gestiona şi alte urgenţe medicale ale pacienţilor.