Deputatul Alexandrin Moiseev îl interpelează pe ministrul Agriculturii în legătură cu efectele secetei din județul Botoșani

Deputatul  Alexandrin Moiseev a transmis o scrisoare oficială ministrului Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, în care atrage atenția asupra situației critice generate de secetă în județul Botoșani. 

 

În interpelarea sa, parlamentarul subliniază că, în perioada decembrie 2024 – martie 2025, cantitatea de precipitații a fost de doar 30 l/mp, nivel insuficient pentru menținerea umidității în sol și salvarea culturilor de grâu, orz și rapiță.

 

În scrisoarea adresată ministrului Barbu, Alexandrin Moiseev solicită răspunsuri clare la patru întrebări esențiale.

 

„Judeţul Botoşani se confruntă cu o situație agricolă extrem de dificilă, generată de lipsa precipitaţiilor în ultimele luni. Conform observaţiilor din teren, în perioada decembrie 2024 martie 2025, au fost înregistrate doar 30 l/mp de precipitaţii, cantitate insuficientă pentru menținerea unui nivel minim de umiditate în sol. Aceste condiții compromit culturile de grâu, orz şi rapiţă şi pun în pericol întreaga activitate agricolă a fermierilor locali.

 

Cei mai afectați sunt agricultorii mici, care nu dispun de fonduri pentru achiziţionarea de echipamente de irigații sau pentru implementarea unor soluții alternative de adaptare la condițiile climatice severe. Mulţi dintre aceştia, deja afectați de seceta din anii anteriori, se gândesc serios să abandoneze lucrul pământului, ceea ce va avea efecte negative în lanţ asupra economiei rurale locale.

 

În acest context, deşi la nivel naţional se vorbeşte despre o îmbunătățire a condițiilor climatice în 2025, în judeţul Botoşani realitatea este diferită şi necesită intervenţii punctuale, urgente şi bine coordonate. Este imperativ ca Ministerul Agriculturii să trateze cu prioritate această zonă și să identifice soluții adaptate specificului său agricol.

 

Tinând cont de aceste aspecte, vă rog domnule Ministru, să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

 

1) Ce măsuri concrete are în vedere Ministerul Agriculturii pentru sprijinirea fermierilor din județul Botoşani afectați de secetă?

2) Există programe dedicate pentru stimularea investițiilor în sisteme de irigații în zonele cele mai vulnerabile, precum și implementarea perdelelor forestiere în județul Botoşani?

3) Cum monitorizează Ministerul evoluția nivelului precipitaţiilor şi impactul asupra culturilor din regiune și cum adaptează politicile de sprijin în funcție de datele reale din teren?

4) Are Ministerul în plan măsuri speciale pentru agriculturile de subzistenţă, care nu pot accesa programe complexe de finanţare?”