Depunere de coroane la Dorohoi, în memoria victimelor deportate în Transnistria - FOTOGALERIE

La inițiativa Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, în data de 22 noiembrie 2016,  în municipiul Dorohoi, a fost organizat un eveniment de comemorare a victimelor care au fost deportate în Transnistria, în perioada 1941-1942, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Botoşani.

 

Din partea Consiliului Județean Botoșani au participat la eveniment Costică Macaleți – președinte și Otilia Moruz – director executiv. 

 

Acțiunile au constat în : dezveliri de plăci comemorative, depuneri de coroane,  ceremonialuri religioase mozaice, simpozioane și expoziții  și  au suscitat interesul unui număr mare de persoane, reprezentând fie instituții ale statului, fie societatea civilă și membri ai comunității evreiești.

 

Au fost prezenți reprezentanți ai Ministerul Culturii și Cultelor, Ministerului Afacerilor Externe, ai Bisericii Ortodoxe Române, parlamentari botoșăneni, reprezentanți ai Primăriei Dorohoi, Institutului pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” și ai cultului mozaic din România. 

 

Discursurile s-au axat pe toleranță etnică și pe importanța comemorării victimelor din cea mai neagră perioadă a istoriei omenirii – cel de-al doilea Război Mondial. 

”Cu adâncă durere, amintim de comunitatea evreiască din Dorohoi, majoritatea bătrâni, copii și femei  dar și de familii de rromi, care  au fost deportați către ținutul situat între râurile Nistru și Bug, fiind supuşi unui regim de exterminare” a declarat președintele Consiliului Județean Botoșani,

 ” Astăzi, nu putem decât să ne aducem aminte cu tristeţe de acele evenimente şi să învăţăm cu toţii că excesele de putere, indiferent ale cui ar fi, nu trebuie tolerate sub nicio formă. Holocaustul este o problemă a tuturor iar comemorarea victimelor unor orori petrecute cu peste şapte decenii în urmă este o importantă dovadă de maturizare a societăţii româneşti”  a mai adăugat acesta.