Demersuri pentru şapte unităţi medico sociale în judeţ - AFLĂ de la cine

 

Deputatul PSD, Tamara Ciofu a depus luni, 25 februarie 2013 la Camera Deputaților o interpelare prin care cere Ministerului Sănătății ca în următorul exercițiu bugetar din anul 2014, să ia în calcul extinderea rețelei de unități de asistență medico-socială în mediul rural, în special în localitățile cu un număr mare de persoane în vârstă care au nevoie de sprijin pentru asigurarea îngrijirii personale și a tratamentului medical.

Minim 340 de paturi pentru bătrânii judeţului

Din estimările făcute prin analiza structurii populației și a localizării celor mai multe cazuri de bolnavi cronici cu vârstă înaintată, la nivelul județului Botoșani ar mai trebui constituite cel puțin încă 7 unități de asistență medico-socială, care să totalizeze minim 340 de paturi. „În lipsa unor unități medicale aflate în proximitatea acestor localități, precum și a personalului medical care să le asigure îngrijirea medicală necesară, în cazul persoanelor în vârstă din mediul rural se încalcă dreptul constituțional la ocrotirea sănătății, prevăzut la art. 34 din Constituția României, care precizează că „statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și sănătății publice”, se arată în textul interpelării.

Sprijin promis de la primarii din judeţ

În ce privește sursele de finanțare, parlamentarul social-democrat a arătat că a purtat discuții cu autoritățile locale din mai multe localități cu populație îmbătrânită din județul Botoșani și a constatat că există disponibilitatea din partea acestora de a suporta cheltuielile privind amenajarea locațiilor pentru astfel de unități, precum și plata întreținerii și utilităților. În plus, necesarul de hrană și medicamente ar putea fi asigurat din pensia persoanelor care vor fi îngrijite în aceste unități, urmând ca eventualele diferențe să fie acoperite tot de către consiliul local. Prin urmare, în sarcina Ministerului Sănătății ar fi doar plata personalului medical, care la nivel național ar totaliza circa 50 de milioane de lei pe an. „O parte consistentă din această sumă ar fi economisită la nivelul Ministerului Muncii, în echivalent cu sumele alocate în prezent însoțitorilor persoanelor care ar urma să fie preluate de aceste unități de asistență medico-sociala”, a mai precizat deputatul PSD Tamara Ciofu în interpelare.
CITEŞTE:
 Interpelare în Parlament cu reînfiinţarea unui spital şi atac la facturile MC