Demers inedit al Memorialului Ipotești cu un Premiu Național care în premieră a fost atribuit unui muzician – VIDEO & GALERIE FOTO

Ziua Culturii Naționale s-a resimțit și trăit la Botoșani printr-o gală organizată de Memorialul Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu în care calitatea, talentul și promovarea culturală să fie ridicate la rangul meritat.

 

Gală cum alta n-a fost

 

A fost organizată ceremonia de decernare a Premiului Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române iar invitații speciali au fost atent selectați pentru ca acest moment să-și atingă nivelul valoric scontat și meritat.

 

Gala a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor cu începere de la ora 18:00 și a adunat în sala de spectacole elevi, iubitori de cultură, oficialități ale județului și orașului, parlamentari.

 

Laureatul acestui premiu special care este acordat de doi ani la Botoșani la 15 ianuarie a fost desemnat Gabriel Bebeșelea, considerat unul dintre primii cinci mari dirijori ai lumii. Laudatio pentru laureatul anului 2024 a fost făcut de Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria.

Iar sarcina de moderator i-a revenit muzicologului Mihai Cojocaru de la Filarmonica „George Enescu” din București. Au fost și două recitaluri susținute de soprana Larisa Ștefan și pianista Adina Cocârgeanu.

 

Sală plină pentru Eminescu

 

În sală au luat loc șefii Consiliului Județean, respectiv președintele Doina Federovici alături de vicepreședintele Bogdan Dăscălescu și parlamentari PSD, primarul Cosmin Andrei însoțit de viceprimarul Bogdan Buhăianu. Liberalii în frunte cu deputatul Costel Șoptică, președintele PNL, prefectul Sorin Cornilă și subprefectul Paula Berențan, consilieri județeni sau șefi de instituții.

 

Invitatul de onoare, Emil Hurezeanu a avut o participare online în care a apreciat prezența numeroasă din sală dar și importanța manifestării dar mai ales a laureatului desemnat.

 

„Gabriel Bebeșelea este un muzician complet. A făcut toate școlile posibile, a terminat un liceu de muzică prestigios la Sibiu, a studiat la Conservatorul din Cluj, apoi a ajuns la București unde a studiat cu Horia Andreescu. A fost la Viena ani de zile. Ca și cum nu a fost destul în școlile muzicii, a călătorit așa cum se cuvine unui muzician în ascensiune și în acelați timp definit, a călătorit în ultimii ani într-adevăr, a cântat la pupitrul mai multor orchestre eminente din întreaga lume”,

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria

 

”Sunt extrem de emoționat”

 

Dirijorul Gabriel Bebeșelea a fost desemnat laureatul din 2024 pentru „Strigoiii” poetului nepereche Mihai Eminescu. Poemul a fost transpus în muzică de George Enescu la un festival care a avut loc pe 31 ianuarie 1915 la Iași.

 

Premiera mondială a oratoriului lui Enescu a avut loc pe 26 septembrie 2019 la Konzerthaus Berlin, interpretat de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, avându-l la pupitru pe Gabriel Bebeşelea.

De la compunerea oratoriului de către Enescu trecuse puțin peste un secol, de la descifrarea manuscrisului – cinci decenii.

 

„Sunt extrem de emoționat în primul rând și foarte surprins pot să spun că Premiul Eminescu este decernat unui muzician. Dar vreau să le mulțumesc extrem de mult organizatorilor pentru faptul că s-au gândit să decerneze acest premiu muzicii lui Enescu de fapt, și propagării eminescianismului prin intervenția, sa spunem mijlocită a lui George Enescu, bineînțeles tot un botoșănean de marcă”.

Gabriel Bebeșelea, laureatului anului 2024

 

În materialul video de mai jos puteți urmări intervențiile integrale ale invitaților speciali de la gala care a avut loc în seara zilei de 15 ianuarie 2024, la Botoșani.