De la istoria universală la istoria locală: Conferințele Institutului „A.D. Xenopol” la Botoșani

Primele două evenimente din această serie de conferințe vor avea loc în lunile aprilie și mai.

 

În societatea contemporană, cooperarea dintre mediul antreprenorial și cel de cercetare academică are un rol important pentru a face mai relevantă activitatea de educaţie şi cercetare, înlesnind-se transferul de cunoaștere între diferite paliere ale societății și contribuind la diseminarea valorilor civice sau culturale.

 

O comunitate este cu atât mai matură, mai consolidată și mai orientată spre dezvoltare cu cât este mai interesată de interogarea propriului trecut, de înțelegerea moștenirii primite de la generațiile anterioare şi de valorificarea patrimoniului cultural-istoric pe care îl deține. În contextul pandemic din ultimii trei ani și ai războiului din Ucraina, din rațiuni mai mult sau mai puțini oneste, o serie de vectori de informare inundă spațiul public cu informații false sau distorsionate privind unele evenimente din trecutul țării noastre. Aceste realități fac și mai necesară implicarea mediului universitar-academic în cultivarea unui discurs critic asupra istoriei noastre.

 

Având în vedere aceste premise, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din cadrul Academiei Române. Filiala Iași și Asociația de studii istorice „A.D. Xenopol”, cu sprijinul financiar al companiei Elsaco Electronic SA, lansează o serie de evenimente sub genericul De la istoria universală la istoria locală. Conferințele Institutului „A.D. Xenopol” la Botoșani.  

 

Prin acest tip de activități ne propunem să aducem periodic la Botoșani cercetători și profesori universitari în domeniul istoriei, care să prezinte teme de interes pentru comunitatea locală. Ne propunem ca întreg cadrul de dezbateri să fie organizat în așa fel încât aceste evenimente să devină o tradiție academică pentru orașul și județul Botoșani. Seria de evenimente programate în cadrul proiectului va permite un dialog mai solid între specialiști și publicul interesat din Botoșani, inclusiv profesori și elevi și școlile botoșănene. De asemenea, aceste evenimente își propun să faciliteze cooperarea dintre specialiștii din mediul academic și cei din instituțiile culturale locale, cum ar fi muzee, biblioteci și alte centre de cultură etc.

 

 

 

 

Pe 19 aprilie 2023, la sediul Comunității Armenilor din Botoșani va avea loc conferința „Comunitatea Armenilor din Botoșani și genocidul armean”, organizată de Comunitatea Armenilor din Botoșani, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din cadrul Academiei Române. Filiala Iași și Asociația de studii istorice „A.D. Xenopol”. În cadrul conferinței vor vorbi: Remus Tănasă - cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, Gheorghe Median – muzeograf, Cristian Lazarovici – președintele Uniunii Armenilor din România, sucursala Botoșani.


Pe 5 mai 2023, la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”, va avea loc conferința „Propagandă și identitate pe frontiera româno-sovietică după al Doilea Război Mondial”, susținută de Alexandru D. Aioanei, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași. Organizatorii evenimentului sunt: Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din cadrul Academiei Române. Filiala Iași, Asociația de studii istorice „A.D. Xenopol” și Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”. 

 

Precizăm faptul că seria de evenimente puse sub genericul: De la istoria universală la istoria locală. Conferințele Institutului „A.D. Xenopol” la Botoșani beneficiază de sprijinul financiar al companiei Elsaco Electronic, căreia conducerea Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” îi mulțumește pentru deschiderea arătată în sprijinirea evenimentelor cultural-academice derulate de cercetătorii institutului.

 

Responsabili:
Dr. Remus Tanasă ([email protected])   
Dr. Marius Chelcu ([email protected])
Dr.  Mihai Amăriuței ([email protected])
Dr. Alexandru D. Aioanei ([email protected])
 

(Comunicat de presă)