De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 

Au trecut deja vreo 50 de zile de când a pășit pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, însă uneori încă mai are impresia că a fost doar un vis. Din fericire pentru el, pentru botoșăneni și pentru români, chiar s-a întâmplat: la 22 de ani Șerban Lazarovici a jucat într-un lungmetraj premiat în orașul – stațiune de pe Coasta de Azur. 

 

Șapte minute de aplauze la premiera mondială


Pe 23 mai a sosit la Cannes, iar a doua zi a participat la premiera mondială a filmului ”Metronom”, o poveste din România anului 1972, în care Șerban a dat viață unui licean. 


Atunci a vizionat și el producția pentru prima oară alături de sute și sute de spectatori avizați, critici de film, cinefili împătimiți veniți de prin toată lumea. 


Iar finalul a fost unul magic. Timp de șapte minute publicul a aplaudat continuu. Experiența extraordinară a povestit-o la Botoșăneanul TV.


”Eu nu știam dacă așa se întâmplă la toate filmele, nu ni s-a spus înainte, nu am fost pregătiți și din câte am înțeles echipa toată a fost luată puțin prin surprindere pentru că nu se așteptau să fie aplaudați atât de mult timp și noi la un moment dat aplaudam și noi, mulțumeam, dar nu știam ce se mai întâmplă. Stăteam și ne uitam la spectatorii care ne tot spuneau «bravo», se apropiau de noi și ne felicitau pentru ce au văzut. Le-au plăcut foarte mult”, 


Șerban Lazarovici, student UNATC 

 

metronom

 

Alături de un botoșănean, veteran al Cannes-ului 


Reacția spectatorilor a fost confirmată apoi de juriul care i-a acordat lui Alexandru Belc premiul pentru cel mai bun regizor la secțiunea ”Un Certain Regard”.


La Cannes l-a avut alături pe Vlad Ivanov, deja un veteran al celebrului festival francez, care a jucat în ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, filmul realizat de regizorul român Cristian Mungiu, care în 2007 a primit premiul Palme d’Or la a 60-a ediție a grandioasei menifestări din Hexagon.


Nu s-au întâlnit pe platourile în care se turna ”Metronom” întrucât au avut zile diferite de filmare. 


”Am făcut cunoștință propriu-zis și am petrecut mai mult timp la Cannes. Noi în prima zi în care am ajuns eram curioși să îl întrebăm: «când ați fost ultima oară la Cannes?» Și noi am crezut că glumește fiindcă ne-a spus: «acum două săptămâni». Și noi am râs toți, am crezut că glumește, dar într-adevăr, cu două săptămâni înainte de festival este Cannes-ul serialelor și dumnealui a fost cu un serial francez chiar cu două săptămâni înainte”, 


Șerban Lazarovici, student UNATC 

 

De la ”Drama Club” la UNATC 


Șerban Lazarovici tocmai a terminat anul II la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” din București și am putea spune că a obținut rolul din ”Metronom” după un casting susținut în capitală. 


Însă acesta este doar finalul unei povești fericite. În realitate însă, drumul spre ”Metronom”-ul care l-a propulsat la Cannes a început mult mai devreme. În clasa a V – a mai exact, când la sugestia tatălui, Cristian Lazarovici, președintele filialei județene a Uniunii Armenilor din România, s-a înscris la ”Drama Club”, atelierul de teatru pentru elevi de la Colegiul Național AT Laurian, condus de Mirela Nistor. 


S-a îndrăgostit iremediabil de actorie și a intrat încă din gimnaziu în lumea teatrului. 


A participat cu trupa de acolo la mai multe festivaluri - AmFiTeatru, „Mihail Sorbul”, Ingenious Drama Festival, Ideo Ideis și altele – iar premiile și nominalizările au început să curgă. 

 

drama club

 

La ”Tipografic Majuscul” și-a întâlnit idolul 


A continuat să frecventeze clubul și în liceu și participarea la un casting pentru un lungmetraj a venit oarecum firesc. A făcut-o pentru ”Tipografic Majuscul” și a obținut rolul care îl întruchipează pe Mugur Călinescu, elevul care la începutul anilor ’80 a scris pe zidurile Palatului Administrativ și pe șantierul Casei de Cultură a Sindicatelor mesaje împotriva regimului comunist și care ulterior, după îndelungate și chinuitoare interogatorii la Securitate, s-a îmbolnăvit subit de leucemie și a decedat la doar 20 de ani


Castingul s-a desfășurat pe mai multe etape, care s-au întins de prin august și până prin octombrie 2018, încât la un moment dat a crezut că nu a fost selectat. Până când a primit un telefon și i s-a spus că trebuie să susțină o probă finală alături de un actor consacrat. 


”Cu o seară înainte, când repetam textul, îmi ziceam: cine o să fie, cine o să fie? Șerban Pavlu, Adrian Titieni, Andi Vasluianu? Că știam că filmarea e cu tatăl (tatăl lui Mugur din film – n.r.). Și a doua zi am venit cu mult timp înainte, chiar când a deschis d-na casa unde se desfășura castingul și auzeam vocile lui Radu și Șerban Pavlu, care este actorul meu preferat din România. Și eram așa: uau, uau, uau, nu pot să cred, nu pot să cred! Nu voiam să o dau în bară și am fost oricum fascinat din prima de acea cameră în care am dat castingul. Am fost uimit de profesionalismul lui și de cât de bine știa textul și am avut foarte, foarte, foarte multe lucruri de învățat de la ei chiar de la început, chiar de la casting”, 


Șerban Lazarovici, student UNATC 


Filmările au avut loc când era în clasa a XII – a, iar lungmetrajul regizat de Radu Jude a fost prezentat pe 25 februarie 2020 la ”Berlinală”, Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Pentru rolul din acest fim, Șerban Lazarovici a fost nominalizat la categoria ”cel mai bun actor în rol principal” la Premiile Gopo, un fel de Oscar românesc. 

 

serban pavlu

 

Cluburile 


După ”Tipografic Majuscul”, actori celebri ai României îi transmiteau deja că, ”din toamnă ne vedem la UNATC”. N-a fost să fie chiar din acea toamnă, ci din următoarea astfel că, de această dată în calitate de student, a colaborat din nou cu regizorul Radu Jude la ”Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, o comedie făcută în plină pandemie, în care de această dată Șerban a avut un rol secundar. 


Repetă continuu că, în ciuda aprecierilor de care a avut parte, a premiilor și festivalurilor la care a fost aplaudat, încearcă să rămână cu picioarele pe pământ. Și este convins că atât ”Drama Club” coordonat de Mirela Nistor la Colegiul Național AT Laurian, cât și ”Atelierul de Teatru” condus de Lenuș Moraru la Colegiul Național Mihai Eminescu, sunt veritabile pepiniere pentru viitori actori reprezentativi ai României. De aceea, vede cele două ateliere de teatru drept o rampă de lansare pentru elevii care își doresc o carieră în teatru și film.


”Lucrează foarte bine cu niște oameni foarte, foarte frumoși, mă refer la Ela și la Lenuș, iau parte la festivaluri, ajung să cunoască oameni din această industrie”, 


Șerban Lazarovici, student UNATC 


Are mai mulți colegi din trupa de liceu care au ajuns studenți sau chiar actori și a relatat că se știe inclusiv la UNATC București de cele două ateliere de teatru din Botoșani, profesorii de acolo așteptându-se în fiecare ani să vină la examen foști componenți ai acestora. 


Doar că, după cum spunea Șerban, ”pe lângă talent, e foarte mult muncă”.